Говорни органи

ГЛАС – најмања језичка јединица од које се граде слогови и речи.

ФОНЕТИКА – проучава настанак гласа и његове промене.

– ФОНОЛОГИЈА – проучава гласове као разликовне знакове чијом променом долази до промена у значењу.

ЈЕЗИК – има више значења према Речнику Матице српске:

  • говорни орган;
  • систем речи којим људи изражавају мисли док разговарају;
  • део коже на ципели преко кога се везују пертле

Govorni organi 1


ПЛУЋА (pulmones), БРОНХИЈЕ И ДУШНИК (trahea)

Плућа активирају глас, који се ствара при издисају, а не при удисају.

Органи за дисање су специјално адаптирани за стварање гласа.

Плућа потискују ваздух ка гласним жицама и усној дупљи, преко душника.

Govorni organi 2

ГРКЉАН, ГЛАСНЕ ЖИЦЕ (ГЛАСНИЦЕ)

Ваздух приликом издисаја наилази на прву препреку – гласне жице. Треперењем гласних жица настаје глас.

Govorni organi 3

Сигурно знаш за израз АДАМОВА ЈАБУЧИЦА. Шта мислиш, зашто је јабука или јабучица, која поиграва под грлом при гутању или каквом узбуђењу, повезана управо са именом праоца Адама? Одговор на то питање може се наћи у библијској причи о животу првих људи на земљи – Адама и Еве или прочитај садражај испод:

АДАМОВА ЈАБУЧИЦА

Кад је створио Адама „од праха земаљског” и удахнуо му живот, Бог, према казивању у Старом завету, „засади врт на истоку у Едену, и у њ смести човека кога је направио. Тада Господ Бог учини те из земље никоше сваковрсна стабла, погледу замамљива, а добра за храну, и стабло живота насред врта, и стабло познања добра и зла”.

Тако је, према Библији, настао Еденски врт (земаљски рај) да би Адам у њему вечно уживао, уз само једно ограничење, односно, забрану коју му је Бог изрекао: „Са сваког стабла у врту слободно једи, али са стабла познања добра и зла да ниси јео! У онај дан у који с њега окусиш, сигурно ћеш умрети!”

Адам се држао ове заповести све док га Ева није наговорила да прекрши божанску забрану. Тај догађај се у Старом завету описује овако: „Змија бејаше најлукавија од свих животиња пољских које створи Господ Бог. Она рече жени: „Зар вам је Бог рекао да не смете јести ни с једног дрвета у врту?” Жена одговори змији: „Плодове са свих стабала у врту смемо јести. Само за плод дрвета што је насред врта рекао је Бог: „Да га нисте јели! И не дирајте у њ да не умрете!” На то ће змија жени: „Не, нећете умрети! Него, зна Бог: оног дана кад будете с њега јели отвориће вам се очи и ви ћете бити као богови који разликују добро и зло”. Виде жена да је плод на дрвету добар за јело, за очи замамљив, а за мудрост пожељан: убере плод и поједе. Даде и свом мужу, који бејаше с њом, па је и он јео”.

Адаму је, по раширеном веровању у народу, кад је схватио какав је грех учинио и колико ће га невоља због тога у будућности снаћи, застао комад јабуке у грлу, па је тако настало испупчење на грлу, којим су и данас обележени сви Адамови потомци, тј. мушкарци.

Ето како је из једне библијске приче и народне маште поникао устаљени израз (и анатомски термин) Адамова јабучица (или јабука).

Govorni organi 4

ЖДРЕЛО, УСНА ДУПЉА И НОСНА ДУПЉА

Усна дупља, уста, језик, зуби и непце обликују глас и озвучавају га. 

Govorni organi 5

ПРЕДЊЕ (ТВРДО) НЕПЦЕ (palatum) И ЗАДЊЕ (МЕКО) НЕПЦЕ (velum)

ЗУБИ (dentes)

Govorni organi 6

УСНЕ

ДЕСНИ ИЗНАД ГОРЊИХ ЗУБА (АЛВЕОЛЕ)

ЈЕЗИК (lingua)

ЦЕНТРИ У МОЗГУ

Центар за говор се налази у кори великог мозга. Повезан је са центрима за вид и слух.