Новогодишња представа


Драмски комад је изведен пред Нову годину за ученике од првог до петог разреда.


УЛОГЕ: Краљ, Старија краљева кћи, Млађа краљева кћи, Краљев изасланик, Краљев помоћник, Слушкиња млађе кћери, Прва певачица, Слушкиња Виолета, Први певач, Кројач

(Пошто је свима у краљевству досадно, краљ одлучује да направи такмичење у певању. Ко победи на том такмичењу, добиће вредне поклоне.)

КРАЉЕВ ИЗАСЛАНИК: Чујте и почујте! Даје се на знање! Краљ објављује такмичење у певању. Ко победи, осваја вредне награде.

(Сви мештани се спремају за такмичење.)

ПРВА ПЕВАЧИЦА: Боже, не могу да верујем. Како тако изненада? Па ја немам времена да се спремим. Виолета!!!!!!! (она је слушкиња неке богате жене)

ПРВИ ПЕВАЧ: Тоооо… биће сјајно! Ја ћу сигурно победити. Морам код кројача да ми сашије ново одело.

(За то време у замку је општи хаос. Сви се труде да спреме пакетиће.)

КРАЉ (свом помоћнику): Окупи најбоље музичаре да заједно са мном одаберу најбољег певача. Да ли се краљевство пробудило или и даље дрема?

ПОМОЋНИК: Сви су на ногама. Нико не спава, свако се спрема за такмичење.

КРАЉ: Е, то је добро. Видиш ли како сам ја паметан?

(Помоћник одлази док долазе краљеве кћери.)

СТАРИЈА: Оче, шта се дешава? Зашто су сви у таквој журби? Данас ми слушкиња није спремила собу. Мораш је казнити!

КРАЉ: Сутра тачно у подне одржаће се овде у свечаној дворани аудиција за најбољег певача читавог краљевства.

МЛАЂА: Јупииии, то ће бити веома забавно. Да ли и ја могу да да се такмичим?

СТАРИЈА: Ужас! У мом замку ће се одржати такмичење? Не могу да верујем. Доћи ће толико јадника и испрљаће нам цео замак. А што се тебе тиче – ти, наравно, нећеш учествовати. Ко је још луд да се такмичи са… црвима?

МЛАЂА: Али, ја волим да певам. Татице, молим те.

КРАЉ: Жао ми је, кћери, али не можеш. Ти си краљева кћи и не би требало да се такмичиш.

МЛАЂА: Ја то желим. Молим те!

СТАРИЈА: Не,не и не! Не можеш да се такмичиш и престани да мољакаш.

(Оне одлазе у собе, а краљ да види шта се дешава у двору.)

КРАЉ: Одох да видим како напредује спремање за сутрашње такмичење. Треба се  припремити за славље. На улици је општа побуна. Не зна се где ко удара. Неки ките град и успут се спремају за такмичење.

ПРВИ ПЕВАЧ: Добар дан, дошао сам да наручим ново одело, по могућству да буде готово до сутра, јер морам да идем на такмичење код краља.

КРОЈАЧ: И ја идем на такмичење, али не брините, одело ће бити сашијено до сутра. Док Вам будем шио одело, вежбаћу.

ПРВИ ПЕВАЧ: Зашто да се мучите и да долазите на такмичење када ћу ја да победим?! Мене сигурно нико неће победити. Ко још има лепши глас од мене?

КРОЈАЧ: Никад се не зна ко ће победити, али ако имате жељу да Ваше одело буде сашијено на време, молим Вас да ме сада оставите и дођите сутра да га пробате, биће готово.

ПРВА ПЕВАЧИЦА: Виолета, да ли си готова? Да ли си нашла моју хаљину? Морам да је пробам, сутра је такмичење. Пожури!!!!

ВИОЛЕТА: Одмах, госпођице! Бићете најбољи и сигурно ћете победити.

ПРВА ПЕВАЧИЦА: Па наравно. Ко ће други победити? Нико. (смеје се)

(У дворцу млађа краљева кћи смишља како да се пријави и да учествује на такмичењу. Договара се са једном младом слушкињом.)

КЋИ: Мораш да ми помогнеш!

СЛУШКИЊА: Врло радо бих Вам помогла, али не знам ни о чему се ради и како вам ја могу помоћи.

КЋИ: Да ли си чула за такмичење које одржава мој отац? (Слушкиња потврдно клима главом) Е, ја желим да учествујем, али као краљева кћи не могу. Ту ми треба твоја помоћ.

СЛУШКИЊА: И даље не знам како, али мислим да то није добра идеја, јер ако краљ види да се Ви такмичите, мене ће казнити.

КЋИ: Не брини, неће сазнати. Ти само треба да ми набавиш неко сиромашно одело, по могућству  поцепано. Тако неће схватити да сам ја заправо његова кћи.

СЛУШКИЊА: Све ћу учинити за Вас, драга моја. Имам сестричину која је Ваших година. Донећу вам једну њену хаљину.

КЋИ: Хвала ти много, много, многооо. То није све. Ти си та која ће бринути да нас нико не види када будемо излазиле из собе сутра. Ја ћу се правити да сам болесна, а ти ћеш бити та која ће се бринути о мени.

СЛУШКИЊА: У реду, Ваше височанство.

(Слушкиња одлази, а одлази и кћи.)

ДАН ТАКМИЧЕЊА

(Много људи је дошло на такмичење. Излази краљ, а поред њега још неколико њих који ће бити у жирију.)

КРАЉЕВ ПОМОЋНИК: Добар дан и добродошли на такмичење које је припремио краљ уз велику помоћ својих сарадника. (Велики аплауз) Ко победи на овом такмичењу, осваја вредан поклон, али и сви они који су учествовали. Позивамо кандидата број један. (Он отпева песму и одлази.)

(Сви такмичари отпевају песме које су припремили.)

ПОМОЋНИК: Пошто нема више никога, сада ће судије да одлуче ко је победник. Молим вас, сачекајте и… (У том тренутку улази краљева кћи у дворану трчећи и прекида помоћника).

КЋИ: Молим вас, пустите још мене да отпевам. Молим вас, молим вас!

(Жири потврдно клима главом)

ПОМОЋНИК: У реду, имамо још једног такмичара.

(Кћи почиње да пева и сви занеме због њеног прелепог гласа. Она све време гледа ка земљи. Када заврши са певањем, чује се огроман аплауз. Сада се из жирија чује како она има најлепши глас и како она треба да победи. Сви се слажу и краљ тада устаје и проглашава победника.)

КРАЉ: Победник првог такмичења које се одржава на данашњи дан јесте… последња такмичарка која се такмичила! Молимо је да дође по своју награду.

(Она долази до краља да прихвати поклон. Посебно изненађење те вечери је било што победник сам бира свој поклон.)

КРАЉ: Ми смо одлучили да ти уручимо овај поклон, али то није све. Данашњи дан ће се од сада па на даље прослављати и биће празник који ће се звати како ти одлучиш.

КЋИ: Ја желим да се на данашњи дан од сада па надаље дочекује Нова година. Она ће почињати 1. 1, а славиће се 31. 12. на  1. 1.

ГЛАС: Тако је Нова година почела да се слави широм света. Краљ никада није сазнао да је она девојчица анђеоског гласа заправо била његова кћи. Поклоне које је добила поделила је сиромашнима и свима онима који нису могли да их приуште себи. Од тада почињу да се спремају пакетићи и да се слави Нова година по тој краљевој кћери.

К Р А Ј