Наши мали несташлуци

ПЛАН ИЗЛАГАЊА

Знам да си и ти једно несташно дете. Али се поставља питање: у којим  ситуацијама?! Шта те наводи на несташлук? Како у твојој околини реагују на твоје несташлуке?

Овај задатак подразумева да добро размислиш о наслову, а онда осмислиш план излагања:

  • увод: детињство и несташлуци уопштено;
  • разрада: несташлуци, несташлуци, несташлуци… твоји, твојих другара, све деце…
  • закључак: твоје мишљење о несташлуцима; будућност и садашњост и прошлост несташлука.

Мислиш ли да је Љубица 5/2 лепо осмислила састав према плану? Прочитај њен састав и подели са нама своје утиске.

Сви малишани праве несташлуке. Ломе ненамерно вазе, кидају латице цвећа, пишу по зидовима, праве се да су мртви, сакривају се иза фотеља како их родитељи не би водили у школу. Сви су деца иста, али по питању несташлука свакако нису. Неко је жртва, неко је онај који је увек одговоран. Неко је главни у свему, неко је у вечитој „споредној улози”. Сва су деца у првом разреду стављала магареће уши друговима и другарицама, чупали дечаке за косу, а девојчице за, такозване, коњске репове.

И деца су и даље деца. И даље мали. И даље несташни. Никада деца неће престати са несташлуцима, док је света и века. Никада деца неће научити да се не треба расправљати са старијим од себе. Никада неће научити да се не треба глупирати и правити проблеме себи и другима. Није се још родило дете на овоме свету које није направило барем један несташлук.
Већи или мањи несташлуци остају заувек у сећању и улепшавају сваки разговор и подстичу наду у боље сутра. Неуморно се препричава, и тако годинама, како смо мамама и татама сакривали цигаре или телефон док би они кривили друге. Наравно, врло брзо се признавала кривица, јер ниједно дете не подноси да га гризе савест.

И даље смо деца, и даље правимо несташлуке, али дубоко у души осећамо да ови данашњи несташлуци нису ни  приближни онима из првог разреда. Никада се не бих одрекла својих несташлука, јер то значи да се одричем свог детињства и смеха и суза који га обележавају.

(шк. 2011/2012.)

ПИТАЊА, ПИТАЊА…

  • Разликујеш ли догађај и доживљај?
  • Сећаш ли се функционалних стилова изражавања и њихових одлика?
  • А форми приповедања или начина изражавања?

РАЗМИСЛИ…

Несташлуци… Реч која тако обећавајуће звучи. Али… После свега, долази једно ‘али’. Имају ли несташлуци последице? Колика је одговорност несташка у том случају?

И за крај Laughing

Можда су несташлуци само вид борбе против правила?! Популарна група „Рибља чорба” певала је широм бивше Југославије, и шире од ње, о правилима. Верујем да знаш на коју песму мислим Wink

Занимљивост:

И познати су правили несташлуке. Најпознатији несташлук Џона Кенедија везан је за петарде Frown Ипак, не треба претеривати у несташлуцима Laughing Laughing Laughing