Природа ме радује

ОПИСИВАЊЕ ПРИРОДЕ = ПЕЈЗАЖ

(описивање појединости из природе)

Избор је пред тобом Wink

  • Осликавање свог доживљаја песме Стевана Раичковића „Лето на висоравни”
  • Писање састава на једну од две понуђене теме: ПРИРОДА МЕ РАДУЈЕ или ШАПНУЛА МИ ПРИРОДА
  • Настављање песме Стевана Раичковића „Лето на висоравни”
  • Или задатак који следи Laughing

Михаилу из другог одељења петог разреда привукла је пажњу прва тема.

Уживај у његовим дивним реченицама Laughing

Природа ме радује

      Кажу, пролеће је најлепше годишње доба. У пролеће настаје живот; све се рађа и цвета. А и јесте најлепше...

     Дани су топлији и Сунце се осмехује док нам несебично дарује своје златножуте зраке. Небо је ведро и само нам се смеши понеки бели облачак. Киша је топла и блага. Овог пролећа и није баш таква, али моје срце је чини таквом. Птице се увелико враћају и дивно је поново се пробудити уз њихову веселу песму. Ливаде су поново шарене и маме на игру и радост. То море цвећа шарени се непрестано. Радују се маслачци и љубичице; радују се и траве и жбуње. Пчеле неуморно лете од цвета до цвета, а мрави нису ништа мање вредни него прошлог пролећа. Поново вредно раде и уживају у свом послу. Ништа није као зими. Живот се поново вратио!

     Шуме су засјале јер се упорно пробијају сунчеви зраци кроз још увек оголеле гране и допиру до пролећних биљчица која полако, али сигурно замењују тајанствене покриваче од лишћа што ту стоји још од јесени, мислећи да ће заувек царевати шумским дубинама. Дрвеће полако облачи своје раскошне зелене хаљине. Цвета и опија ме својим бајним мирисом. Деца се играју, одрасли сређују дворишта... Напокон више времена проводим са мајчицом природом.

     Мада, довољно је да поздравим природу с прозора и да осетим таласе среће дубоко у срцу. А како да не будем срећан?! Хладни дани су напокон за нама, а са њима и лоше расположење!

     Седим испод дрвета, уживам у зујању пчела и осећам благ поветарац на лицу. Уживам у овом, само овом, тренутку и осећам целим својим бићем да волим пролеће!

Михаило А.

(шк. 2011/2012.)


Бројне су описне или дескриптивне песме које смо читали и анализирали у петом разреду.

Подсети се које су то песме, али не заборави и њихове ауторе.

Наравно, не заборави да поновиш дефиницију појма ОПИСНА (ДЕСКРИПТИВНА) ПЕСМА.


Задатак Wink

Погледај следеће слике. Четири их је. Одабери једну и опиши је са свим појединостима које уочаваш.. Не заборави наслов задатка!

Priroda me raduje 1


Priroda me raduje 2


Priroda me raduje 3


Priroda me raduje 4


Видимо се на часу!

Размисли о плану излагања Laughing

  • Поље
  • Покошена ливада
  • Лето на висоравни

Мало граматике, за сваки случај Wink


Следеће године ћемо анализирати одломак из дела Вилијама Саројана „Лето лепог белца”. Прочитај следећу реченицу и анализирај у њој врсту речи, службу речи, падеже и њихова значења:

Једнога од оних минулих добрих дана када сам имао девет година и када је свет био пун величанствености, и када је живот био још чаробан и тајанствен сан; још није било свануло, али било је лето, и праскозорје које се помаљало на хоризонту давало је довољно светлости да ме увери да не сањам.