Основна подела гласова

Још од учитељице знаш да се 30 гласова наше азбуке дели на:

  • самогласнике (вокале)
  • сугласнике (консонанте)

Онда сам ту ја да ти објасним да се у овој подели налазе и сонанти (гласници).

А ту сам и да ти објасним да је реч о подели гласова на основу положаја говорних органа, односно, према ваздушној струји. Ваздушна струја при издаху ствара одређене гласове, у зависности од тога да ли пролази слободно или не. Е, па према њој се деле сви гласови.

САМОГЛАСНИЦИ (ВОКАЛИ)

Ваздушна струја слободно пролази; не наилази ни на какву препреку. Ови гласови се чује као тонови; могу да се певају. Гласне жице трепере и ови су гласови звучни.

Сети се гласа А Smile Да, не рекох, али знам да знаш: А, Е, И, О и У. И понекад чувено, слоготворно Р Smile


СУГЛАСНИЦИ (КОНСОНАНТИ)

Ваздушна струја наилази на препреку и у зависности од говорног органа који је препрека, делимо сугласнике према месту изговора. Јасно ти је да се сугласници не могу певати. Чују се као шумови. Њих има 17.

СОНАНТИ (ГЛАСНИЦИ)

Ови гласови се налазе негде између претходних група. Ваздушна струја наилази на препреку (као код сугласника), али гласне жице трепере и они су звучни (као и самогласници). Сонаната има осам. Није мало, али их је лако запамтити.

Обрати пажњу!

Л + Ј = Љ

Н + Ј = Њ

И то је већ пет њих.

Онда се сетиш (или ћу ти објаснити Smile) македонске организације ВМРО. Само изоставиш самогласник О и добијеш још три сонанта. Дакле, сонанти су:

Л, Н, Ј, Љ, Њ, В, М, Р.

«    «    «    »    »    »

Можда ти ове поделе делују страшно. Али ако размислиш о њима, а не учиш их напамет, видећеш да то и није баш, баш толико страшно Smile

«    «    «    »    »    »