Критички приказ (домаћи задатак)

Критички приказ је врста списа у коме се износе преглед и процена вредности неког текста и има три обавезна дела: увод, разраду и закључак. Акценат је на анализирању, а не на препричавању књиге, филма или позоришне представе.


За промену, мало о филму...

Надам се да ти је познат филм „Зона Замфирова” Wink

О филму можеш више прочитати на Википедији, као и на страни ИМДб.

Већ знаш да је филм направљен према роману Стевана СремцаЗона Замфирова”. Претпостављам да нећеш пасти у искушење и прочитати књигу. У случају да сам се преварила у размишљању, а ти ниси у могућности да пронађеш књигу, захваљујући Антологији српске књижевности, можеш преузети књигу у електронском облику.


Да би се филм схватио на прави начин, потребно је неговати филмску културу. Најлакше је погледати филм, али ако не обогатимо свој свет размишљањем о погледаном филму…

Прошле године је моја колегиница Славица Јурић са својим ученицима организовала курс „Медијска писменост”. Њихова девета лекција је управо била везана за филм. Дубоко верујем да ће тај материјал утицати на прави начин и на твоју филмску културу:

О филму можеш доста научити и ако погледаш радове њених ученика:

Можда ти падне на памет да снимиш филм са својим другарима. Мало, мало, па неки конкурс за ђаке, а везан за снимање филма Smile Погледај скраћену верзију филмских појмова – Појмовник, а можда ти додатну вољу за снимање филма да књига Радивоја Андрића „Како снимити филм”.


ПРВИ ЗАДАТАК

Замисли да треба да напишеш критички приказ филма „Зона Замфирова”. Прати смернице које се налазе у тексту који можеш преузети:

Критички приказ филма

У догледној будућности ћеш писати и приказ или рецензију, врсту у којој се процењује вредност неког књижевног дела. Зато би било згодно да обратиш пажњу Smile

Поента је изнети особине и битне вредности књижевног дела, али прегледно, јасно и пре свега, убедљиво. Циљ приказа или рецензије је да информише о књижевном делу (тема, структура, уметничка вредност). На тај се начин процењено дело популарише другима. Што ће рећи: Препорука за читање Laughing

Елементи приказа или рецензије:

  • најважнији подаци о писцу и издању књиге
  • утисци и критички став о делу (сопствени доживљај, осећања, размишљања, запажања, описна оцена)
  • убедљиво представљање дела (карактеристике и смисао, али уз садржај и композицију, образлагање мотива и ликова и истицање порука)
  • кратка препорука за читање

Постоји и међушколско такмичење у писању критичких приказа „Оштро перце”, а на интернет-страни коју уређује моја колегиница Анђелка Танчић налази се упутство које ће ти сигурно бити од користи.

Како да напишеш критички приказ књижевноуметничког дела

Обрати пажњу! Никад се не зна; можда ћемо и учествовати Laughing


ДРУГИ ЗАДАТАК

Преузми критику филма коју је написао наш познати филмски критичар Димитрије Војнов, а која је објављена на страни „Српски филм”:

ЗОНА ЗАМФИРОВА

1. Прочитај његов приказ овог фила и одговори на питање:

Колико се твоје мишљење поклапа са прочитаном критиком? 

  • слажем се у потпуности (објасни зашто)
  • делимично се слажем (наведи разлику у мишљењу)
  • не слажем се уопште (образложи своје мишљење)

2. Писању критичког приказа књиге приступио/ла сам:

  • одговорно, темељно и студиозно
  • готово незаинтересовано
  • нешто треће (образложи)

3. Процени квалитет свог критичког приказа оценом од 1 до 5 и образложи своју оцену.


Занимљиво Laughing