Богатство срца и душе (домаћи задатак)

Богатство срца и душе

Шта вреде сва блага овога света човеку без срца? Много је сиромашних који су богати у срцу и много је богатих сиромашних у души. Нажалост, у мом окружењу постоје и људи који не схватају да право богатство није материјално и да је невидљиво голим оком.

Ниједан мушкарац се не може опити срећом због нових кола колико може да буде срећан посматрајући осмех на лицу свог сина при првим фудбалским, неспретним, успесима. Ниједна жена не може да буде толико срећна због свих хаљина и ципела на овом свету колико може да буде срећна док са својом ћеркицом прави колачиће неједнаких облика. Не може човек да буде срећан када после тешког и напорног дана дође у празну кућу и сам седа за сто, без топлог загрљаја и осмеха вољене особе која ће отклонити све муке и проблеме наталожене у срцу. Макар имали све благо овога света, увек ће нам недостајати она особа која ће нас волети и подржавати без обзира на све – прави пријатељ који ће увек бити ту када нам је потребан, који ће нас бранити од свега мрачног, коме ћемо моћи у сваком тренутку да отворимо своје сре. Такве пријатеље сам, на срећу, пронашла у свом одељењу. Ових протеклих осам година провела сам са њима и не бих их мењала ни за шта на свету. Навикла сам да их гледам сваки дан, да се смејемо заједно, да плачемо заједно, бринемо заједно... Понекад се и посвађамо, али је то сада мање важно. Сада, када се растајемо... Остало нам је само још пар дана да седимо баш у овим школским клупама пре него што свако пође својим животним путем. Жао ми је што се растајемо, али сам срећна што сам уопште упознала све те дивне душе. Дали су ми много тога за памћење. Када прођу године, можда се нећу сећати свих дана проведених са њима. Вероватно нећу памтити све што смо радили, све чему смо се смејали до суза и свих тајни које смо делили, али ћу се заувек сећати да су били уз мене, увек, баш увек када ми је то било потребно.

Захвална сам што имам родитеље и другове који су ме научили правим животним вредностима. Захваљујући њима, сигурна сам да корачам правим путем. Због свих њих сам боља особа. Њихова подршка и љубав научили су ме да је у срцу богатство, а да је у новчанику само новац.

Милица Д. 8/3

(шк. 2012/2013.)

Богатство срца и душе

Бројна питања муче људе, а одговора просто нема. Шта за некога значи бити богат? Свакако је ово питање без одговора или тачније, питање на које су одговори различити. Стара је изрека: колико људи – толико ћуди, па тако и у овом случају. Јер, свако од нас има своје виђење богатства.

Бити богат и имати новаца, али немати некога ко те воли и ко дели са тобом све, и лепо и ружно, мени не значи ништа. Срећу чине мале ствари. Тако су ме родитељи учили од малих ногу, али ја тек сада полако схватам њихове речи. Лепа реч, осмех, мали знак пажње, помоћ када ми је потребна, разумевање мојих осећања... Све су то ситнице које ме чине срећним, подсећају ме да ме неко воли и мисли на мене. Жао ми је људи који немају и не схватају ту срећу. Мисле да се новцем може све купити. И не схватају колико су сиромашни и сами у души. Богат човек у срцу и души је за мене великодушан, дарежљив, образован, толерантан, ведар. Чини ми се да бих још могао да набрајам особине које красе овакве људе. За сиромашне, а са пуно пара, могу само да кажем да морају радити на себи како не би осетили никада тугу и усамљеност. Од давнина постоји изрека да одело не чини човека. Човека чине његова добра дела.

Мислим да сви ми треба да будемо добри према свима, хумани, толерантни, да знамо да опростимо, да помогнемо, да волимо, а не да судимо. Једино ћемо тако постићи да нам срце и душа заиста буду богати. Само ћемо тако научити да разликујемо светло од таме, добро од зла, љубав од мржње. Само тако ћемо стећи духовно богатство које је много, много веће од материјалног.

Лазар Ј. 8/2

(шк. 2014/2015.)