Омиљени књижевни лик

Омиљени књижевни лик

       Мој омиљени књижевни лик је Џеронимо Стилтон. Он је миш новинар. Јако је духовит и паметан. Прва књига коју сам прочитала, а да је он главни лик јесте „Мистерија у Паризу”. Ова књига ми је привукла пажњу и онда сам кренула редом. Читала сам и друге и уживала у друштву мог омиљеног књижевног лика. Моју пажњу привукао је својим занимљивим карактером и разним смешним ситуацијама у које је упадао упркост томе што то није желео.


       Џеронимо има велике уши, веома дугачак нос, браон-бело крзно и ситне очи. Његова највећа мана је то што је прилично трапав. Веома је радознао и то је заједничко њему и мени. Можда ми се баш због тога много и допада. Сваки роман о њему, а има их много, написан је занимљивим стилом, говори о различитим авантурама кроз које Џеронимо пролази са пријатељима. У некима од тих романа главни лик је и његова сестра Теа Стилтон. Он у сваком роману деци гарантује смех у забаву. Увек истражује другачије случајеве са другачијим зликовцима. А најлепше је од свега што добро увек побеђује, баш сахваљујући његовим чудесним идејама кад већ делује да излаза и спаса нема.

          По мом мишљењу, Џеронимо је најзанимљивији књижевни лик. Волела бих да доживим праву авантуру са њим. Верујем да би било баш забавно. Лепо је и читати о њему и замишљати да си део његовог света, али уживо...


Нина Б. 5/2

(шк. 2015/2016.)


Омиљени књижевни лик

      Мој омиљени књижевни лик је Џеронимо Стилтон. Ако се питате зашто ми је он мој најомиљенији књижевни лик, треба да знате да код њега највише волим што није човек већ –  животиња.

      Због чега је још Џеронимо Стилтон мој омиљени лик?  Постоји више разлога.

Први разлог:

Као што сам рекао, он је миш. Миш је мала животиња, али не и Џеронимо. Он је огроман миш, висине човека, чак се и облачи као човек. Увек носи зелену одећу. Боље је рећи да је то у већини случајева одело. Уз одело, обавезно носи црвену кравату. Баш, баш личи на човека. Има велике уши, уствари, огромне уши. Носи мале округле наочаре одмах изнад носа, што га чини интелигентним.

Други разлог:

Његове најизраженије особине привукле су ме њему. Наиме, код њега ми се највише допада његова сналажљивост, доброта и то што је много паметан. Препаметан. Његова улога у неким причама је да буде детектив. Управо тада најбоље схватам какав је лик.

Трећи разлог:

Џеронимо Стилтон има сестру која се зове Теа Стилтон. Није то обична сестра. Баш напротив! И она је препаметна и духовита. С њом је занимљиво дружити се и проводити време.

Још много је разлога за моје симпатије према мом омиљеном књижевном лику. Можда је ипак највећи разлог, четврти:

АВАНТУРЕ, АВАНТУРЕ, АВАНТУРЕ

      Кад би сви читали књиге у којима су описане Џеронимове авантуре, верујем да би били одушевљени као и ја. Он је стварно најупечатљивији књижевни лик за који ја знам.

Михајло Б. 5/3

(шк.2015/2016.)