Знам о Светом Сави (домаћи задатак)

СВЕТИ САВА ДАНАС

Сигурно је да нема особе у Србији која не зна шта се слави 27. јануара по новом, односно, 14. по старом календару. Слави се Свети Сава, један од највећих светаца Срба и Србије. Нашем првом српском архиепископу, сину великог жупана Стефана Немање и нашем првом књижевнику посвећен је овај дан.

Свети Сава се званично слави од далеке 1840. године. Тада је проглашен Савиндан и од тада је он везан за славу сваке школе у Србији.

Znam o Svetom Savi

Свети Сава је био и остао велики. Његову величину исказану његовим несебичним делима препознајемо и данас и дивимо им се. Бар на школској слави помислимо да су култура и образовање битни за све нас и да једино тако можемо ићи у корак са Савином идејом. Друго је питање да ли ово време поштује Савине идеје и живи према њима.  Понекад помислим да смо заборавили да мислимо на људе око себе, на њихова осећања и проблеме. Мислим да смо заборавили на оно што краси душу људи, а да више поклањамо пажњу оно што видимо споља. Многи се поносе оним што су купили, а заборављају да извор њиховог поноса треба да буде у добрим делима која чине. Помислим да би Светом Сави било жао када би видео какви су данашњи људи, али знам да би умео да их разуме. Сигуран сам да би пронашао решење и да би људи опет били добри и пуни љубави према својим ближњима.

Свети Сава је толико учинио за наш народ, а сва његова дела су одраз његових размишљања од најранијег детињства. Све што је умом замислио, несебично је поделио са својим народом. Није се обазирао на материјално, него је све што је имао искористио за боље сутра своје домовине. Та несебичност је у основи сваког његовог дела. Жао ми је што многи данас нису несебични. Гледају само очима, а заборављају да се осврну на осећања, љубав, породицу, пријатеље. Заборављају да материјално има кратак век трајања, а да ће њихова дела зрачити целог живота и обасјавати и њихово потомство.

Надам се да ће се нешто десити и да ће речи Светог Саве зазвонити у ушима српског народа наводећи их на добра дела. Волео бих да Срби не мисле само на Светог Саву на дан школске славе, него да га се сете сваког дана. Схватио сам да образовање не подразумева школске клупе и оцене. Образовање је много веће од тога. Носи се са собом свакога дана и улепшава се и обогаћује наш живот њиме. Сваки дан погледам у његову слику у учионици и постане ми лакши сваки час. Све петице које добијем уложићу у своју будућност и знам да је то једини начин да наставим путем који је замислио наш велики, највећи просветитељ.

Драган 6/2

(шк. 2012/2013.)