ПИСМОПИСАЦ, Влада Стојиљковић

ПИСМОПИСАЦ

Влада Стојиљковић

(1938 - 2002)

 

Пажљиво прочитај измишљено писмо које је некадашњи ученик, а касније писац, Влада Стојиљковић, упутио Бранку Ћопићу, књижевнику са којим се упознао читајући лектиру. Прати шта је све у том писму духовито и забавно.

 

Писмо Бранку Ћопићу

 

Поштовани господине Ћопићу,

 

Приликом редовног читања лектире приметио сам да сте као дијете живели у свијету медвједа и лептирова, што се јасно види из одговарајућег наслова. Жеља ми је да и сам живим у таквом свету – између осталог и зато што медведи и лептири нису подвргнути лектири – али не знам како. Лептири су веома сезонски инсекти, и пошто се ујесен селе у топлије крајеве, или већ тако некуд, током већег дела године немогуће ми је ступити с њима у контакт. У сезони пак оно мало лептира колико се може наћи у околини мог скромног солитера, бежи од мене чим му се приближим. Што се медведа тиче, њих има само у зоолошком врту, и то у кавезима; судећи по њиховој величини и понашању, сасвим су супротни лептирима, тј. у случају нашег сусрета не би бежали они него ја. Но све и кад би били пријатељски расположени према мени, не бих се могао дружити с њима, јер службеници зоолошког врта забрањују деци приступ у њихове, тј. медвеђе, кавезе.

 

Моји родитељи добијају оспице чим поменем медведе и лептире. Другови су већ изнемогли од кикота. Наставница биологије бежи од мене – а кад је приморана да се суочи са мном (на часу) брижљиво избегава да помене лептирове, па чак и рептиле. Остајете ми само ви. Реците ми своју тајну (кад то чини ваша колегиница из лектире Десанка Максимовић, без сумње можете и ви). Како сте успели да живите у свијету медведа и лептирова? Тачније, како би у њему могао (и би ли могао) живети и неко други? Да ли тај други може испунити услове ако је, за разлику од вас, рођен у граду?

 

Могуће је, наравно да је то ваш лични свет и да га не желите уступити неком потпуном незнанцу. У том случају, ја бих се задовољио и неким другим животињама, нпр. мајмунима и кондорима; а уколико је ваша надлежност ограничена само на животиње из наших крајева, пристао бих и на јазавце и бубамаре. Пошто ми је ионако суђено да живим у свету људских бића, волео бих да бар детињство проведем како ваља.

 

С поштовањем,

 

В. Ст., ученик овдашњи

 

По сопственој одлуци Laughing

Први задатак:

Издвој најзанимљивија места у овом писму и објасни свој избор. Затим напиши кратак одговор пошиљаоцу, у име писца Бранка Ћопића. Притом се потруди да у шаљивом тону одговориш на питања ученика Владе Стојиљковића.

Други задатак:

У последњем пасусу текста „Писмописац“ помињу се називи неколико животиња. Само у једном називу може се уочити гласовна промена непостојано А. Који је то назив?


О писцу:

 

ВЛАДА СТОЈИЉКОВИЋ (1938 — 2002), песник, прозни писац, преводилац и ликовни уметник. Основну школу и гимназију завршио је у Нишу. Дипломирао је енглески језик на Филолошком факултету у Београду. Члан Удружења књижевника Србије и Удружења ликовних уметника примењене уметности Србије. Радни век је провео у редакцији Дечјег програма Радио Београда. Аутор је бројних дечјих и других радио-драма извођених на готово свим југословенским радио-станицама.