АСКА И ВУК - Иво Андрић

Шта знаш о Иви Андрићу? Сећаш ли се његовог дела које смо анализирали у петом разреду?

 Задужбина Иве Андрића


АСКА И ВУК


Спреми се да поделиш са нама своје утиске о прочитаном делу.

ЗАШТО…

… је Аска била „велика брига материна”?

… Аја није желела да јој ћерка буде балерина?

… Аска није попут својих вршњака?

… је Аска одлучила да се игром одбрани од вука?

… вук није одмах напао Аску?

… су критичари Аскин балет назвали „Игра са смрћу”, а Аска „Игра за живот”?

Aska i vuk 1

Јасно ти је да је реч о епском књижевном роду, али књижевну врсту, тему и идеју одреди самостално. Неке од порука овог дела су:

  • Уметност оплемењује људе, а својом лепотом утиче и на тврдокорне људске природе.
  • Тајна живота је у уметности, а циљ уметности је да се осети,  а не да се схвати.
  • Уметност је најплеменитија тековина људског рода.
  • Тек у тешким тренуцима схватимо колико смо јаки.
  • Борба између добра и зла и живота и смрти је вечита.
  • Нема предавања, ма колико безизлазно изгледала ситуација у којој се нађемо.
  • Животни успех постиже се радом и одрицањем.

Размисли о порукама које нуди само дело:

  • „Воља за отпором побеђује свако зло, па и саму смрт”.
  • „Мајка воли своје дете толико да уз њега заборави и оне његове особине које не одобрава у души”.
  • „Ми и не знамо колике снаге и какве све могућности крије у себи свако живо створење. И не слутимо шта све умемо. Будемо и прођемо, а не сазнамо шта смо све могли бити и учинити. То се открива само у великим и изузетним тренуцима”.
  • „О највећим и најтежим стварима свога живота нико не воли да говори”.
  • „Све што се прича, ко зна како је било, и да ли је било или није”.  

О порукама је размишљала и Александра из 6/3 Smile

Aska i vuk 2

За ово дело важно је да схватиш појам АНТИПОДИ > супротстављени ликови. Очито је да су у овом делу супротстављени Аска и вук, а на свој начин симболизују добро и зло.

ПОДЕЛА НА ЦЕЛИНЕ

  1. Аскино детињство
  2. Сусрет са вуком
  3. Аскина игра
  4. Спас
  5. Балерина светског гласа по балету „Игра за живот”

ДОМАЋИ ЗАДАТАК:

  • Подсети се начина изражавања, а онда обележи делове у прочитаном делу у којима их препознајеш.
  • Напиши кључне речи које се могу везати за ово дело.
  • Препусти се машти и напиши своје асоцијације на реч УМЕТНОСТ.
  • Насликај свој доживљај овог дела.

Б А Л Е Т


О В Ц А

Aska i vuk 3


В У К


 


Многи верују да бројање оваца помаже у случају несанице.

С друге стране, научници тврде да овај начин и није много ефикасан.


За крај…

Приповетка је мотивисала твоју другарицу Иву (6/1) да напише састав. Уживај Smile

Уметност и воља за отпором побеђују свако зло

Плес којим се бавим захтева пуно мог напора. А ту су и наступи којима се обично радујем. Али не и овога пута. Фестивал бродова се ближи, а ја му се не радујем као ранијих година. Нисам ишла на пробе због вируса који се баш сада залепио за мене. Бојала сам се да ће сви учесници у дивном програму који спремамо бити љути зато што не знам кораке у потпуности, а место ми је, ни мање ни више, него у првом реду. Туга и лоша енергија обузеле су ме, док су ми се тешке мисли даноноћно мотале по глави.

Наступ је за мање од пола сата, а ја морам да знам кораке! Ма колико се трудила, све је узалуд…

Излазим на бину са великим осмехом у коме нико не препознаје немоћ и стрепњу. Први тактови музике почињу, а ја… Ја не знам кораке!

У том тешком тренутку појави се Аска, мало несташно јагње из Андрићевог дела. Стаде поред мене. Не знам како, али јасно сам чула њене рече да наставим са игром и да ћу успети. Даље се све одвијало без икаквог мог утицаја. Моје тело је играло само за себе. Као да то нисам била ја.

Музика у тренутку престаде и означи крај наступа. Готово несвесно одлазим са бине, а на потиљку осећам Аскин задивљени поглед и просто чујем њено радовање због мог успеха. Одушевљење ме је сву обузело, али објашњења немам. И данас не умем ни себи да објасним шта се догодило на том наступу. Мада, можда објашњење лежи баш у Аскиној поруци коју сам пронашла у свом дневнику: „Ива, знај, уметност и воља за отпором побеђују сваку тешкоћу, колико год била безизлазна на први поглед”.


Ништа мање није била вредна ни Нађа из истог одељења. Занимљив је начин на који је она доживела ову приповетку. После читања њеног састава, нико не остаје равнодушан Smile

Уметност и воља за отпором побеђују свако зло

Пожелиш ли некад да своја осећања поделиш са неким, а не знаш на који начин то да учиниш, помоћи ће ти баш – уметност. Уметност је једна од највећих творевина људи и најпотпунији је израз било чијих осећања. На сцену тада ступа машта и воља да се створи нешто лепо и снажно, нешто најлепше и најснажније, у чему и други могу препознати своја осећања, али и осећања ствараоца. Сваки човек слободно лута дубинама своје душе док ужива у уметничким делима. Јарке боје, бескрајни звуци и чаробне речи имају моћ да покажу смер којим вреди ићи кроз живот.

Нажалост, бројни су ружни тренуци и ситуације када нисмо схваћени на прави начин. Тада остајемо у сенци сакривајући се од других и мислимо да је баш то нормално. Сузе нам у самоћи обливају бледо лице, а у нама нема снаге да се изборимо за срећан крај. Али не! То није исправно! Треба се борити и борити. Само тако се успева у животу. У тешким ситуацијама разумемо суштину живота и не предајемо се. Томе нас баш и учи уметност која превазилази недаће кроз векове и опстаје неукаљана и моћнија него пре. Све време нам говори громким гласом да је најважнија жеља. Жеља за слободом која нас подстиче да се боримо за себе, своју породицу, пријатеље, за све знане и незнане људе. Уметничка дела нам јасно говори да живот треба волети, разумети и ценити. Не пада се на колена пред животним проблемима, већ се последњим атомима снаге иде даље, верује и побеђује свако зло.

О уметности нисам никада размишљала на овај начин до сусрета са Аском. Подразумевала сам музику и филмове. Уметничке слике сам посматрала готово незаинтересовано. Књиге су ми биле лепе и уживала сам у њима само ако су биле пуне авантура мојих вршњака. Захваљујући Аски, научила сам да уметност оплемењује моје биће и помаже ми да одрастем и разумем себе.


Верујем да ћеш уживати у цртежима својих вршњака Smile