БРЕЗА - Сергеј Јесењин

Верујеш ли да гума расте на дрвету? Не верујеш, знам. Али се вараш. У Јапану и Кини расте дрво КАУЧУКОВАЦ. Када се засече стабло овог дрвета, из њега потече течност од које се прави гума. Маје су још пре скоро 1000 година деци правило гумене лопте. Не мислиш ваљда да су лопте творевина модерног доба?!

Знам да знаш да је маслинова гранчица симбол мира. Опет дрво. Својевремено су на Олимпијским играма победници су добијали венац од маслинових гранчица. Знаш ли зашто? Већ погађаш да је разлог у симболици која се везује за маслину. Маслина је и симбол храбрости и победе. Наравно, и мира, али то већ знаш.

Пошто већ знаш да је тема овог текста БРЕЗА, онда ће ти бити лако да решиш следећу загонетку. Или неће Smile

Ја сам биће;

без мене света

бити неће.

Зову ме благо,

сад је погодити лако.

Ја сам...

Breza 1Почећемо од песника, великог руског и светског песника, Сергеја Александровича Јесењина (1895 – 1925). Јасно ти је да је стварао у првим деценијама двадесетог века. Његове песме су нежне и веома сликовите. Познате су његове књиге песама „Исповест мангупа” (1920), „Песме о Русији и револуцији” и „Кафанска Москва” (1923). У осмом разреду ћеш се срести са његовом збирком песама „Песме о матери” (1924), али и са једном његовом песмом „Песма о керуши”. Углавном је описивао природу и живот на селу. Сећаш се Добрице Ерића? Сад се вероватно питаш каква је његова веза са овим руским песником. Веза је – СЕЛО. Обојица су пореклом са села. Село је и Јесењина подстакло да пева о њему, о сеоском животу. У те песме је унео пуно топлине и љубави. О селу је певао и када је морао да га напусти. У граду је био тужан, несрећан и усамљен. Градски људи га нису баш разумели, па се зато он, макар у мислима, често враћао селу. Своју дубоку патњу за сеоским миром и једноставним животом на њему преточио је у своје стихове. Природа је оживљавао бројним стилским фигурама; с природом је разговарао и исповедао јој се. Мислим да ће ти бити јасно о чему говорим када погледаш наслове неких његових песама: „Крава”, „Лисица”, „Песма о житу”,  „Мећава”, „Пролеће”… Поред песме упућене мајци, писао је и другим члановима своје породице: „Писмо деди” и „Писмо сестри”.

Занимљиве су његове речи о сопственом детињству:
Breza 2
Размисли о оваквом начину васпитавања, па се спреми да поделиш своје размишљање са нама Smile

ПЕСМА

Мислим да су ти речи песме познате, али за сваки случај обрати пажњу на следеће речи:
  • ПЕРВАЗ – оквир, обод
  • КИЋАНКА – украс
  • ЂЕРДАНИ – огрлице, ланчићи

Breza 4

  • Уочи расположење које преовлађује у овој песми.
  • Издвој реч којом је наглашена блискост песника са брезом.
  • Запази речи којима је осликан описани пејзаж. Сигурна сам да препознајеш годишње доба о коме је реч.
  • Сети се шта је пејзаж.
  • Уочи како је песник приказао светлост, сјај и треперење брезиног лишћа.
  • Неке боје преовлађују у опису. Пронађи их.
  • Ова песма као да нас наводи на размишљање о временском пејзажу. Смена ноћи и дана је јасно истакнута. Издвој мотиве који истичу зимско свитање. После прочитај причу о животу једног дрвета, тачније, јабуке и размисли шта је поента приче:

Breza 5

Сећаш ли се ко је Веселин Чајкановић? О њему смо раније говорили, тачније, у петом разреду. У свом делу „Речник српских народних веровања о биљкама” писао је и о брези:

Breza 6

 


  • КЊИЖЕВНИ РОД: лирика / лирска поезијаBreza 7
  • КЊИЖЕВНА ВРСТА: описна (дескриптивна) песма
  • ТЕМА песме види се из самог наслова – зимски пејзаж на селу у чијем је средишту бреза, која представља и основни мотив песме.
  • ИДЕЈА песме везана је за песникову жељу да дочара свој занос брезом као дрветом, а самим тим дочаран је и његов однос према природи.
  • Неке ПОРУКЕ песме могу бити:

Свакодневно уживај у природним лепотама које те окружују.

Дрво је симбол живота; цени га.

Теби следи задатак да осмислиш још три поруке, бар Smile

Песма се састоји од четири строфе, четири катрена. Катрени су састављени од шестераца, а сваки катрен представља једну песничку слику:

  1. изглед брезе
  2. детаљи > брезине гране
  3. постојање брезе
  4. снег и свитање зоре

Опет мало о рими Smile

РИМА је гласовно подударање на крају два стиха или више њих. Доприноси звучности песме и појачава значење песме. Разликујемо риме према:

  • распореду слогова

Breza 8

  • броју римованих слогова

Breza 9

  • према квалитету (степену подударности гласова)

Breza 10

Верујем да ти није тешко било уочити да се у овој песми римују само други и четврти стих.

Шта беше описна или дескриптивна песма? Наравно, знаш да је то лирска песма у којој песник описује природу, а кроз опис природе исказује своје мисли и осећања.

Од језичко-стилских средстава треба издвојити:

Препорука за читање

Шел Силверстејн „Добро дрво”

ЗАДАТАК: У „Књижевном споменарунапиши анализу ове књиге у најважнијим тезама, по твом мишљењу, а онда напиши састав у истој свесци – „Моје добро дрво”.

Шел Силверстејн је обрадовао читаоце широм света књижицом „Комадић који недостаје(Јутјуб). Додуше, у питању је енглески језик, али ћеш схватити толико да одеш до најближе библиотеке Smile

Breza 11


Знаш ли колико је стабала потребно да би се обезбедило довољно кисеоника за једну особу? Седам до осам стабала по особи. Не брини се ако ти је овај податак био непознат. Важно је неко увек зна. Као, на пример, наш „Политикин забавник”. Можда ће ти објашњење бити јасније у седмом разреду када на ред дође и хемија, али ето, чисто да знаш. И да не заборавиш колико је свако дрво важно…

Breza 12