КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ - Милутин Миланковић

На данашњи дан 1879. године рoђeн je један од највећих научника – Mилутин Mилaнкoвић. О њему се доста зна, па погледај само неке занимљивости везане за његов живот и дело:

  • Милутин Миланковић је један од највећих српских научника и признат је широм света. Био је астроном и астрофизичар, а бавио се примењеном математиком и климом. Изучавао је васиону, Сунце, полове и климатске промене у будућности.

Астрономија – од грчког: наука о звездама. Изучава појаве мимо Земље и њене атмосфере: звезде, звездане системе и планете.

Астрофизика – део астрономије који се бави свемиром. Дели се у више грана: механика, електромагнетизам, статичка механика, термодинамика, квантна механика, релативност, нуклеарна физика и физика елементарних честица.

  • Рођен је у Даљу, у тадашњој Аустроугарској, а данашњој Хрватској. Често је долазио у свој родни град. Записао је: „Зато бежим радо од света и тражим уточишта у самоћи и сновима. То ме и доведе овамо у Даљ”.

kroz vasionu Milankovic 1

  • Две особине је довео до савршенства, почев од ране младости: марљивост и упорност.
  • Још је у осијечкој гимназији показао таленат за математику и физику.
  • Даље школовање га води у Беч. Студирао је грађевинску технику на бечком Техничком факултету, а 1904. године је и докторирао и постао први српски доктор техничких наука.

kroz vasionu Milankovic 2

  • У Бечу је боравио до 1909. када га је позвао математичар Михајло Петровић Алас. Тако постаје професор на београдском Филозофском факултету.
  • НАСА га је уврстила у петнаест највећих научника због научног открића „Канони осунчавања” (1920). Овим делом о осунчавању Земље решио је тајну леденог доба и хладних раздобља у протеклих 60 милиона година.
  • САНУ и УНЕСКО су организовали скуп посвећен 125. годишњици од његовог рођења.
  • По њему је назван један од кратера на Месецу и Марсу, као и један астероид. Још увек је једини Србин који би се могао похвалити тиме.
  • У Другом светском рату уништена је његова кућа у Даљу, али је после рата обновљена. Нажалост, 1991. била је магацин за муницију и гориво. Тек се последњих година радило на обнови његове куће као значајног споменика.
  • Творац је најсавршенијег јулијанског календара, а нема објашњења зашто се тај календар не користи.

Ако би да сазнаш више о календарима уопште, преузми документ: Календар. Доста занимљивих информација налази се и у тексту Видојка Јовића.

  • По сопственој жељи сахрањен је у родном месту, у породичној гробници, где су уклесане речи Јована Јовановића Змаја (епитаф):

Стан’, путниче. Стан’, човече.

да му души даш

један оченаш!

Стан’, путниче. Стан’, Србине.

спомену му дај

један уздисај!

А молитва с уздисаји

нек’ се сдружује.

Ко је многим био много,

за род дело све што ј’ мог’ –

то заслужује.

  • Сва своја открића завештао је српском народу.
  • Његове књиге које би свакако требало прочитати јесу „Успомене, доживљаји и сазнања” и „Кроз васиону и векове”.

Фељтон МИЛАНКОВИЋИ – ДИНАСТИЈА УЧЕНИХ

у 11 наставака у Вечерњим новостима


Сигурно се сећаш одломка из Миланковићевог дела „Успомене, доживљаји и сећања” из петог разреда? Сада је пред тобом нови одломак, али из његовог дела „Кроз васиону и векове”.

„Кроз васиону и векове” представља дело у облику писама (епистоларна форма) упућених измишљеној пријатељици. Записао је: „Није ли боље да Вас, место да вам причам и тумачим, узмем под руку и поведем на замишљена, али душевно доживела путовања у тајанствености васионе и векова? Ја вас позивам на такав пут, пун доживљаја. Путујући и посматрајући, нећемо изгубити сами себе у бесконачности, ни наше личне жеље, радости и туге. Наш пут ће нас водити кроз васиону и векове, али и живот земаљски…

Шта је ВАСИОНА? Једном речју, све што постоји. Границе васионе се не знају тачно, као ни њена старост, а чак се не зна тачно ни како је настала. Најчешће се њен настанак везује за Велики прасак. Према овој теорији, васиона је настала пре скоро 14 милијарди године и била је састављена од чисте енергије, док се у делићу секунде нису појавиле честице, настале због хлађења. Прошло је неколико стотина хиљада година док нису настали први атоми. А остало већ знаш (или ћеш научити).


Уживаћеш у овој књизи. Погледај њен садржај, па је потражи у библиотеци.

Док се не решиш на читање целог дела, анализирајмо одломак.

Наравно, прво га прочитај Smile

ОДЛОМАК

Сети се појмова научнопопуларна књижевност и прелазне врсте што ће ти помоћи да одредиш књижевни род и књижевну врсту овог дела.

ТЕМА одломка садржана у захвалности Сунцу, што је неодвојиво од ИДЕЈЕ јер се писац захваљује Сунцу, али и подсећа на значај Сунца у општем смислу.

ПОРУКЕ одломка су довољно истакнуте у самом одломку, што не значи да ти не можеш осмислити још неке:

  • Сва лепота света коју сад уживам, дар је Сунчев.
  • Све што живи захваљује за свој живот Сунцу.
  • И све што се креће, покреће Сунце.
  • Без Сунца не би било ни даха ни замаха на Земљи.

Размислиш ли о целинама овог одломка, јасно ти је да их има, иако је реч о одломку:

  1. Уживање у природи, на Сунчевим зрацима
  2. Сва лепота света је дар Сунца
  3. Све што живи, постоји захваљујући Сунцу
  4. Све што се креће, покреће Сунце
  5. „Без Сунца не би било даха”, не би било ни клијања, ни рађања, ни раста – постојања

kroz vasionu Milankovic 3

Мало правописа Smile Сети се како се пишу имена васионских тела.

У вези са језичком културом ваљало би да се подсетиш начина изражавања, посебно описивања или дескрипције. Јасно ти је да треба да обратиш пажњу на екстеријер уз који иде и субјективна дескрипција. Питам се да ли знаш како би гласио текст на тему Сунца, а да представља пример за техничку дескрипцију Smile