ДОЖИВЉАЈИ ТОМА СОЈЕРА - Марк Твен

Tom Sojer 1 


Реч-две о писцу

Марк Твен је један од највећих америчких и светских писаца романа за децу и омладину. За њега се слободно може рећи да је живео занимљиво. Иначе, његово право име је Самјуел Лангхорн Клеменс. Марк Твен је псеудоним који је одабрао према једном догађају. Наиме, анегдота каже да је као млад учио за крманоша. Сваки дан је тај брод пролазио кроз један теснац, а капетан би говорио:  „Марк Твен”, што на енглеском значи: забележи два. Тако да је ово ауторово сећање створило његов псеудоним, познат широм света. Иначе, Марк Твен је провео детињство поред реке Мисисипи. Поред ње су живели људи различити по свим могућим обележјима. Касније се испоставља да је то за писца срећна околност јер је у сећањима на своје родно место нашао потребан материјал за своје књиге. Нажалост, као 12-годишњак остаје без оца, али тај велики губитак није код њега избрисао хумор и добру душу. До краја живота малтене остаје пустолов у души. Ако нешто није волео код људи, то су извештаченост, лицемерје и неприродност, па је често по таквим људима оплетао у својим књигама. Многим се пословима бавио (штампарски шегрт, лађар на реци Мисисипи, копач злата на Дивљем западу, новинар), а наведена занимања представљају само део онога чиме се бавио. За читаоце и поштоваоце његовог дела најважније је да је тај богати материјал искористио на прави начин.

Чисто ради подсећања, Марк Твен и Никола Тесла били су дугогодишњи пријатељи. Сећаш се да је Твен хвалио писање Николе Тесле?

Твенова дела су позната широм света, то већ знаш. Али не знаш какво се богатство крије и у његовим романима „Доживљаји Хаклбери Фина”, „Краљевић и просјак” и „Јенки на двору краља Артура”. Сигурна сам да би ти се ови романи допали Smile


Ако би да уживаш у још којој анегдоти везаној за Марка Твена, преузми их.

И уживај Smile


РОМАН


Сигурно знаш да је према овом роману снимљен и филм. Пре уживања у филму, подсети се следећих термина:

  • РОМАН – најобимније књижевно дело у ком се описује читав живот једне личности или низ важних догађаја из живота те личности.
  • СЦЕНАРИО – текст према ком се снима филм; опис радњи, ликова и њиховог понашања, места и времена у ком се радња дешава.
  • КАДАР – део филма снимљен непрекинутим радом камере на једном месту.

 

Уживај у филму, али не заборави (колико год да ми верујеш или не Smile) филмови и књиге по којима су филмови осмишљени разликују се као небо и земља.


Знаш ли да је књига „Доживљаји Тoма Сојера” прва књига написана на писаћој машини?

Верујем да спадаш у оне који су уживали у читању овог романа. Не сумњам да је овај роман покренуо бројне утиске, размишљања и осећања у теби. А знаш ли да је писац, уствари, писао о својој мајци, брату, другарима?

КЊИЖЕВНИ РОД: епика / епска поезија

КЊИЖЕВНА ВРСТА: дечји пустоловни (авантуристички) роман

ТЕМА су детињство и пустоловине Тома Сојера.

ИДЕЈА је пишчева жеља да забави и орасположи читаоце и подстакне радозналост у њима, али и да поучи.

Бројне су ПОРУКЕ овог романа, а неке од њих су:

  • Многи би да живе без обавеза, рада и напора, али се нека правила друштвеног понашања морају поштовати.
  • Да би се остварила жеља, потребан је велики рад и никада не сме говорити никад.
  • Васпитавање почиње од малих ногу, а не када је касно.
  • Туђим осећањима се не сме играти.
  • Ни у чему не треба претеривати, па чак ни у радозналости, поготово не на своју или туђу штету.
  • Човек је проклет; највише жуди за оним што се тешко постиже.

Кад смо већ код порука, на теби је да смислиш бар још пет, а шеста се крије у решењу овог словног ребуса (који сам некада давно преузела са интернета Smile):

Tom Sojer 3

Радња романа се дешава у Западној Америци, у једном градићу (или селу) по имену Петроград. Ово место се налази на реци Мисисипи, а пошто је и писац одрастао уз ову реку, није чудно што је тако веродостојно представио лепоте ове реке. Време у роману је везано за прву половину 19. века, тачније, за тридесете године.

Најупечатљивији ликови су Том Сојер и Хаклбери Фин, али не треба занемарити и друге:

  • Поли – Томова тетка
  • Сид – Томов полубрат
  • Мери – Томова сестра од тетке
  • Џо Харпер – Томов друг
  • Еми Лоренс – прва Томова симпатија
  • Беки Тачер – друга Томова симпатија

Не треба заборавити и на лоше момке, Индијанца Џоа и Мафа Потера. Наравно, још је много ликова који чине овај роман још узбудљивијим.

  • Било би лепо да издвојиш те узбудљиве и драматичне делове романа, а не заборави и на хумористичне делове који те подстичу на смех.
  • Не заборави да поделиш роман на целине о којима смо на досадашњим часовима итекако говорили. И осмисли наслов за сваку целину Smile
  • Знаш већ да ћемо причати и о начиним изражавања. Понови градиво о њима и повежи градиво са прочитаним романом Smile

Размислимо ли детаљније о Тому Сојеру, схватамо да је реч о правом враголану и пустолову од малих ногу. Неоспоран је његов интересантан карактер. На једној страни видимо осећајно, духовито и умиљато дете, а на другој страни је реч о нерадном и несташном дечаку. Нажалост, расте без родитеља, али је срећа да има тетку Поли која с пуно пажње и љубави води рачуна о њему. За њу је он „ждребенце једно” које јој неретко овлажи очи и направи још једну бору на лицу.

Томова несташна природа га непрестано гони да све увек буде по његовом („тврда главурда”), а сналажљивост му помаже да увек изврда. Овај „несташни окачењак” је брз у идејама и одлукама. Представља супротност свом полубрату Сиду. Нерадан је и не воли дисциплину. Не воли ни школу, али цени знање. Очас посла се постиди у незнању. Његова пустоловна нарав нагони га у стално лутање и истраживање. Машта му не да мира, па стално нешто смишља. Просто је жељан авантура и у глави су му стално гусари, Робин Худ, хајдуци и маштања о подвизима и слави. Добро схвата да се против злих људи треба борити, макар и у машти. Не заборавља и сиромашне. Несебично би им дао сав новац овог света.  

Све у свему, једно обично дете. Или необично?! Добро или рђаво?! Многа питања подстиче Том у читаоцима. Шта ти мислиш о њему? На часу ћемо разговарати о њему, па се спреми да своја размишљања поделиш са нама.

Једно је сигурно: Том Сојер је дечак који се памти. 


После уживања у дружењу са Томом можда пожелиш да имаш своју књигу. Препоручујем ти од срца издање „Креативног центра” (сети се Нушићеве „Аутобиографије” Smile). За почетак, прелистај књигу. Не сумњам у то да ћеш се пријатно изненадити.


За крај, размисли о следећим Твеновим речима:

Дај сваком дану шансу да буде најлепши у твом животу.

И држи их се!


А за сам крај…

Још једна анегдота Smile

Својевремено се Марк Твен, чувши Вагнерову оперу, нашалио: „Вагнерова музика је боља него што звучи!”

Успут буди речено, знаш ли ко је Рихард Вагнер?