ШАШАВА ПЕСМА - Мирослав Антић

ПЕСМА

Да ли ова песма представља твој први сусрет са песмама Мирослава Антића? Још много ћеш се пута срести са њим до осмог разреда. Да почнемо Smile


Шта мислиш о овој песми Мирослава Антића?


Овај песник је рођен 1932. године у селу Мокрину код Новог Сада, у Банату. Знаш ли по чему је познат Мокрин? У родном селу завршио је основну школу. Гимназију је похађао у Кикинди и Панчеву, а студирао је у Новом Саду, где је касније и живео. Сам песник је говорио да је ово његова биографија.

„У ствари, ја свима кажем да праву биографију, онакву какву бих желео, још немам, и поред толико књига које сам написао, слика које сам излагао, филмова које сам снимио, драмских текстова, репортажа у новинама… Сваког јутра пожелим да почнем једну одличну биографију, која би послужила, ако бар ником другом, бар ђацима у школи, јер они, нажалост, морају да уче и живот писаца”.

Даље и себи каже:

„Ја бих био најгори ђак јер ни свој живот нисам научио. А радио сам свашта. Био зидарски помоћник, физички радник у пивари, морнар, позоришни редитељ, бавио се водоводом и канализацијом, радио на компресорима, обрађивао дрво – умем да направим кров, глумио у једном луткарском позоришту, чак и правио лутке, водио телевизијске емисије, био конферансије. Имам и неке награде и признања: две „Невенове”, једну  за животно дело у поезији за децу, Горанову награду, награду Стеријиног позорја, Златну арену за филмски сценарио, Награду ослобођења Војводине, Седмојулску награду Србије. Носилац сам ордена заслуге за народ. Неко би од тога могао да напише безброј страница”.

Мирослав Антић је наш познати песник, драматичар, сликар, сценариста и редитељ, али и наш највећи песник првих љубави. Творац је дечје љубавне поезије, а и те како је позната његова збирка песама „Плави чуперак”. Објавио је тридесетак збирки песама, углавном за младе. Познате његове збирке су: „Насмејани свет”, „Шашава књига”, „Гарави сокак”, „Оловка пише срцем”, „Ходајући на рукама” и друге.

Умро је 1986.


У овој песми је мало речи које ти нису познате, сигурна сам у то. За сваки случај ево неколико њих:

  • ШАШАВ – будаласт, луцкаст
  • СЛОЖИТИ СЕ – у песми, стати, сместити се
  • ЈАВА – стварност

Књижевни род: лирика / лирска поезија

Књижевна врста: дечја љубавна песма

Тема ове песме су шашава осећања једне девојчице настала због заљубљености.

Идеја песме је песникова жеља да разјасни најмлађим читаоцима узбуркана дечја осећања и уопште дубину дечјег света, али уједно и да подсети старије на то.

Поруке песме су:

  • Вечита жеља свих треба да буде да чекање никада не избледи.
  • Што маштовитији човек, то богатији живот.
  • Неке тајне су најлепше кад остану дубоко у нама.
  • Родитељи су детету најбољи пријатељи.

Задатак за тебе:

Својим речима осмисли тему и идеју, а онда напиши још три поруке ове песме.


Јасно је да је главни књижевни јунак – девојчица. А та девојчица је и лирски субјекат у овој песми. Обрати пажњу: песник и лирски субјекат у овој песми нису једна особа!


Што се тиче ЈЕЗИЧКО-СТИЛСКЕ АНАЛИЗЕ, ова песма нема баш много стилских фигура:

  • МЕТАФОРА, ИНВЕРЗИЈА, АПОСТРОФА – „шашаво моје”
  • ЕПИТЕТИ: смеђи, црни, плави; уједно и НАБРАЈАЊЕ

На овом конкретном примеру лако се могу препознати нека од обележја лирске песме:

  • мелодичност (музикалност)
  • осећајност (емоционалност)
  • сажетост израза
  • сликовитост
  • субјективност

Што се тиче версификације, песма има дванаест строфа. Реч је о десет ДИСТИХА, док је шеста строфа катрен, а десета строфа има само један стих. Смењују се стихови од четири до десет слогова, а рима је укрштена. Не заборави да мајка и ћерка разговарају, а већ знаш који је то начин изражавања Smile


Јован Дучић о љубави у делу „Благо цара Радована”:

„Љубав је главни извор инспирације и акције песникове, јер је љубав и главни мотив његовог живота. /…/ Љубав је осећање које је резултат свих других осећања, збир свих могућности човекових, највиших и најчистијих. /…/ Љубав све испуни и све замени. /…/ Љубав је великодушна, и само стога људи кажу да је слепа. Она никад није слепа да не би видела нечије недостатке и некоје препоне; али је племенита и душевна, јер ипак све сматра мањим од љубави. Љубав је, као и владалац, највиша кад највећма прашта. /…/ Права љубав је један цео низ великих случајева, чак и у животу обичног малог човека”.

Готово да нема особе која није писала о љубави. Посебно су упечатљиве мисли о љубави. Ево неколико њих:

  • Исидора Секулић: Све укупно што човек ради само је припрема за љубав.
  • Рабиндранат Тагоре: Свете, кад умрем, сачувај у својој тишини само једну реч за мене: „Волео сам”.
  • Иво Андрић: Оно што је најлепше на искреној и дубокој љубави на којој је све лепо, то је да у односу према ономе кога волимо ниједна наша мана не долази до израза. Много шта што је зло у нама ишчезава, а оно што је добро устостручи се.
  • Душан Радовић: Тако је мало љубави међу људима. Ко уме да воли, не би требало ништа друго да ради.
  • Добрица Ћосић: У људском животу ништа није неизвесније од љубави.

Опет – задатак за тебе 


Нађи и ти неколико изрека о љубави и запиши их, а онда одговори на занимљив, духовит, шашав начин на питање:

ШТА ЈЕ ЉУБАВ?