ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА МИЉА ПОД МОРЕМ - Жил Верн

Dvadeset hiljada 1

Жил Верн

(1828 – 1905)

  •   Веома плодан писац научнофантастичних романа.
  •    И дан-данас један од најпопуларнијих писаца овог жанра.
  • Написао је око сто дела: Пет недеља у балону, Пут ка средишту земље, 20 000 миља под морем, Пут око света за 80 дана, Пут на Месец, Деца капетана Гранта

ЗАНИМЉИВОСТ О ЖИЛУ ВЕРНУ

ЦЕО ЖИВОТ У АМИЈЕНУ

Славни писац Жил Верн неколико пута је путовао око света – једном за 80 дана. Прешао је 60 000 миља испод мора, шетао се по Месецу, испитивао средиште Земљине кугле. Ћаскао је и са људождерима Африке, Индијанцима на реци Ориноко. Ретка су места толико разноврсне Земљине кугле које писац Жил Верн није посетио.

А Жил Верн човек, није се мицао од своје куће. Ако је и био уморан, био је то од непрекидног писања. Читавих 40 година је седео у маленој соби од црвених цигала, која је представљала торањ његове куће у Амијену. Из године у годину је сваких шест месеци свету подарио по једну књигу.


ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА МИЉА ПОД МОРЕМ

(одломак)


НЕПОЗНАТЕ И МАЊЕ ПОЗНАТЕ РЕЧИ И ИЗРАЗИ

СТОПА – јединица мере за дужину; одређена је као просечна дужина људског стопала; варира између четвртине и трећине метра (ft)

МИЉА – јединица за мерење дужине, износи око 1600 метара, тачније 1609 метара (није у Међународном систему мерних јединица, од француске речи – хиљада)

КОЛОНИЈА – насеље

КАТАКЛИЗМА – потоп, поплава великих размера (попут цунамија), а често се користи и за објашњавање неких других природних непогода које имају снажан утицај на живи свет

АКРОПОЉ – градска тврђава у старој Грчкој

ПАРТЕНОН – антички храм, најпозантији је онај подигнут у част богиње Атине Партенос, на Акропољу у Атини

АМБИС – провалија, бездан

КРАТЕР – отвор на врху вулкана или дубока рупа после експлозије

ВУЛКАН – отвор у земљи кроз који избија лава, тј. усијано камење и растопљене стене

ПРИНЦИП – полазна мисао у нечему или утврђене чињенице у науци или правило понашања

ПРОПОРЦИЈА – међусобна једнакост делова према целини, сразмера

БАЗАЛТАН – од врло тврде стене вулканског порекла црне или зелене боје


Dvadeset hiljada 2

Роман „20000 миља под морем” има сложену причу и занимљиву радњу. По узбудљивим догађајима и ликовима прави је авантуристички роман. Срж романа је легенда о Атлантиди, континенту који је потонуо у морске дубине.

Један од главних јунака је НАУЧНИК АРОНАКС који читаоцу говори шта се дешавало пре његовог доласка на подморницу „Наутилус”. Јавност је веровала да се појавило морско чудовиште које је немилосрдно потапало све бродове на које наиђе. Како би уништили ту морску неман, саграђен је модерни брод опремљен свим потребним средствима. Брод је назван „Абрахам Линколн”. Поред највештијих ловаца морских немани (харпунара), нашли су се и научници како би утврдили о каквом је чудовишту реч, а међу њима је био и Аронакс, доктор природних наука. Брод је обилазио водена пространства у трагању  за чудовиштем. Коначно им се срећа осмехнула: наишли су на чудовиште, али је почела битка  која је трајала две ноћи и један дан. После узалудно бачених харпуна, схватили су да се боре са људском творевином од челичног оклопа. Људи са подморнице, јер је чудовиште уствари била подморница, заробили су неколицину њих, а брод су потопили. Један од заробљеника је и Аронакс, који упознаје власника подморнице, капетана Нема.

Dvadeset hiljada 3

У време Жила Верна нису постојале подморнице ни хеликоптери, али жеља за упознавањем непознатих предела је итекако постојала. Мистерија о Атлантиди је такође мамила машту многих.

Тако је и настао овај роман који би било штета не прочитати Smile.


Dvadeset hiljada 4

ФАНТАСТИЧНО – све оно што је невероватно и необично, нерално и чудесно, што не може да се објасни природним законима. Потиче од митова који су прешли у  усмену књижевност, а одатле и у ауторску књижевност.


НАУЧНА ФАНТАСТИКА – посебан жанр у књижевности. Почеци су у бајкама (брза путовања, летећи ћилими, чудотворни предмети). Овим књижевним делима предочава се визија будућности, али утемељену на научним достигнућима.

Још у другом веку старе ере писано је о путовању на Месец. Први познати роман о путовању на Месец написао је Френсис Гудвин „Човек на месецу” (1638).

Међу најпознатијим су делима:

-       „Задужбина” Исака Асимова;

-       „Соларис” Станислава Лема;

-       „Аутостоперски водич кроз галаксију” Дагласа Адамса.


ЗАДАТАК ЗА ТЕБЕ Smile

Кликни на слику испод и изабери један задатак од понуђених Wink

Dvadeset hiljada 5