МОЈИ ИЗУМИ - Никола Тесла

МОЈИ ИЗУМИ

(одломак)


ЗАДАЦИ ЗА ТЕБЕ

Преузми вежбање Smile (кликом на везу ↑ )

Урадиш ли дата вежбања и задатке,  најбоље ћеш се припремити за час.


Moji izumi 1

Рођен је 10. јула 1856. у Смиљану код Госпића (ондашња Аустроугарска). Милутин Тесла, његов отац,  био  је православни  свештеник. Тесла је завршио Високу техничку школу у Грацу (Аустрија). Године 1884. отишао је у Америку, где је живео 59 година. Умро је у Њујорку, јануара 1943.

За своје проналазачке дарове најзахвалнији је био мајци Георгини, познатијој као Ђука, и оцу свештенику који је у то доба сматран изузетно образованим човеком. Његов отац је знао бројне текстове напамет, почев од „Светог писма”, као и многе текстове из грчке и римске књижевности, а писао је лепе духовите саставе.

Moji izumi 2

Интернетом је дуго кружило писмо које је последњи пут написао мајци. Поставља се питање веродостојности тог писма, али је свакако занимљиво за читање. Ако желиш, прочитај писмо.

Moji izumi 4

Тесла је изумео је око 700 изума. Његов најзначајнији изум је наизменична струја добијена у електричним централама и преносива на даљину (генератори и трансформатори).

Moji izumi 3

Значајни за човечанство су и други његови изуми:

  • целокупна електротехника и њена примена
  • прва антена и преношење знака без жица на велике даљине
  • Теслине струје у медицини
  • управљање бродовима преко електросигнала
  • изуми у радиофонији и телевизији

Много је његових изума, толико да их обичан човек не може ни набројати, али је једно сигурно: променио је свет и дао му нешто од вечне користи. Следећа реченица увек изнова потврђује Теслин значај:

„Ниједан велики човек нема тако много споменика као Никола Тесла, јер многобројне и силне електричне централе широм целог света нису ништа друго него споменици овом великом проналазачу”.

Никола Тесла је у књизи састављеној од његових аутобиографских записа „Моји изуми” описао своје детињство, прве изумитељске успехе и неуспехе, као и свој каснији научни рад у Америци. Једном речју, занимљиве ствари о нашем великом научнику. Преузми рад моје другарице Славице Јурић и обрати пажњу Smile!

Никола Тесла, Младост и први изуми


Не саветујем ти да читаш књигу у електронском облику (АСК), али је можеш прелистати, а онда уживај у читању ове дивне књиге:

Моји изуми


Књижевни род – епика / епска поезија

Књижевна врста – аутобиографија

ТЕМА одломка је део Теслиних сећања на детињство, тачније, време пресељења у Госпић.

ИДЕЈА одломка је Теслина жеља да олакша себи усамљеност у далеком свету, а тако смо имали среће ми, будућа покољења.

Moji izumi 5

ПОРУКЕ одломка су:

  • Промена места становања за многе представља праву несрећу, као што је то био случај са Теслом.
  • Још у детињству се развијају склоности ка даљим изборима у животу.
  • Нестрпљење не води у остварење жеља; Тесла је тридесет година од детињства успео да оствари неке своје снове.
  • „Остали успеси, ма колико били велики, пашће у засенак, али ја осећам да могу мирно да се одмарам на својим ловорикама хиљаду година”.
  • Природа је ненадмашан учитељ.
  • Непоседовање добрих услова је само лош изговор за неуспех.
  • Упорност је једна од најважнијих карика ка успеху.

Moji izumi 6

ГЛАВНИ ЛИК – Никола Тесла

Цели Теслин живот је пун КОНТРАСТА, почев од овог одломка: град – село; снови – стварност; Европа – Америка; Госпић – Њујорк; велика дела – усамљеност…

НИКОЛА ТЕСЛА И КЊИЖЕВНОСТ

Од најраније младости био је страсни читалац свих књига које су му биле доступне, што у богатој очевој библиотеци, што у градским библиотекама Госпића и Карловца. Страхујући за Николино здравље и вид, отац Милутин га је ограничавао у томе, али се он ипак довијао и уз свеће је многе ноћи провео читајући.

Врло рано је упознао и заволео српске народне песме у Вуковој збирци и поезију Змаја,  Јакшића, Војислава Илића и П. П. Његоша. Његошев „Горски вијенац” је готово напамет знао. Познат је по некој врсти фотографског памћења. Напамет је знао и читаве делове светски познатих дела („Хамлет”, „Чајлд Харолд”, „Евгеније Оњегин”)

Moji izumi 7

Рано је научио више страних језика – немачки, италијански, француски, енглески у основним елементима, чешки…

У књизи „Моји проналасци” исказао је захвалност Гетеу који је у њему подстакао идеје за нека од највећих открића. У истом делу је написао да је још као мали имао илузије и као прави визуелиста, није морао да пише и црта, јер је у глави имао све потребне слике.

Moji izumi 8

После тешке болести, књижевност је на њега деловала благотворно и исцељујуће, а посебно је био захвалан делима Марка Твена, који му је касније био један од најдражих пријатеља. Колико је волео да чита показује и да је дела Волтера читао у оригиналу (72 тома/књига).

Поред Марка Твена, чест гост у лабораторији био му је и Радјард Киплинг, који је за дело Књига о џунгли 1907. године добио Нобелову награду за књижевност. Дружио се и са композиторима (Бежик Сметана и Антоњин Дворжак).

Теслина аутобиографија „Моји проналасци” је од почетних 26 000 примерака штампана у 220 000. За ово дело у коме је пластично (верно) приказао свој живот, посебно детињство, чак и неке мане (одавање коцки), добио је Пулицерову награду.

Остала је забележена изјава Марка Твена:

„Да се Тесла није посветио проналасцима, био би изванредан књижевник”.

Увек је занимљиво посетити Музеј Николе Тесле у Београду:

Музеј Николе Тесле

О Тесли постоје бројне књиге, а теби би биле сигурно занимљиве оне намењене најмлађим читаоцима:

  • „Из детињства Николе Тесле” (познатија под насловом „Геније”) Ненада Дивљана
  • „Млади Тесла” Миленка К. Карановића

Ако имаш прилику, прочитај и књигу: „Историја људске глупости” Пола Таборија.

Moji izumi 9


Више о Тесли


Захваљујући Зорану Б. Живковићу и Универзитету у Нишу, најдетаљније о животу и делу Николе Тесле можеш сазнати ако проучиш рад:

Хронологија живота Николе Тесле


 ЗАНИМЉИВОСТИ

  • Америчка компанија „Тесла мотори” је половином 2007. Године почела са производњом електричног спортског аутомобила „Тесла роудстер” и унапред је продала првих сто аутомобила.
  • Амерички хард рок бенд „Тесла” добио је име по Тесли у знак захвалности што су захваљујући струји настале и електричне гитаре.
  • Београдски аеродром је добио име по Николи Тесли: Аеродром „Никола Тесла”.
    Електротехнички институт „Никола Тесла” у Београду основан је 1936. године.
  • ЕТШ „Никола Тесла” у Београду најпознатија је балканска електротехничка школа.
  • Никола Тесла се искључиво хранио вегетеријанском храном.
  • У Теслину част, у Србији постоје две термоцентрале „Никола Тесла А” и „Никола Тесла Б”.

Moji izumi 10

Ако желиш, прочитај Змајеву песму:

ПОЗДРАВ НИКОЛИ ТЕСЛИ


О овој књизи имаш и чланак на блогу „Препорука за читање”:

Младост и први изуми – Никола Тесла


Постоје и књига Wink

НИКОЛА ТЕСЛА

Прича о детињству


Ако би да сазнаш нешто више о Николи Тесли, Михајлу Пупину, Јовану Цвијићу и Милутину Миланковићу, онда је права књига за тебе:

СРПСКИ ВЕЛИКАНИ НАУКЕ, Милутин Тасић


Више о Михаилу Петровићу Аласу:

МИКА АЛАС

(Алманах Друштва СУЗ)


Ако те је дело Николе Тесле довољно заинтересовало, било би лепо да напишеш састав на једну од понуђених тема:

  • ДА ИМАМ ЧАРОБНУ МОЋ…
  • МОЈ ИЗУМ
  • ЗАМИШЉАМ СЕБЕ У УЛОЗИ НАУЧНИКА
  • НЕВЕРОВАТНО, АЛИ МОГУЋЕ
  • НА КРИЛИМА МАШТЕ
  • ПОМАЖЕМ ДРУГИМА

На крају крајева, наслов можеш смислити самостално.


За крај – Теслине речи

„Радим за будућност и савременици ме неће разумети, али једнога дана превладаће научни закони природе чије сам тајне открио и све ће се изменити, као дланом о длан, све ће се променити. Наступиће нова ера човечанске мудрости, чије ће главне одлике бити разумевање времена, откриће извора бескрајне енергије и обликовање материје по вољи научника. Људска свест помериће границе живота и биће могуће разговарати са душама умрлих одвојеним од тела. Ова сазнања додатно ће померити наше схватање о разлици живота и смрти”.

◊ ◊ ◊

„Уверен сам да је цео космос обједињен, како у материјалном, тако и у духовном погледу. Постоји у васиони неко језгро откуда ми добијамо сву снагу, сва надахнућа, оно нас вечно привлачи, ја осећам његову моћ и вредности које оно емитује целој васиони и тиме је одржава у складу. Ја нисам продро у тајну тога језгра, али знам да постоји и кад хоћу да му придам какав материјални атрибут, онда мислим да је то СВЕТЛОСТ, а кад покушам да га схватим духовно, онда је то ЛЕПОТА и САМИЛОСТ. Онај који носи у себи ту веру осећа се снажан, рад му чини радост, јер се сам осећа једним тоном у свеопштој хармонији”.


Још неке занимљивости

Током целе 2012. године Музеј Николе Тесле обележава 60 година од свог оснивања. Тим поводом у Ноћи музеја део поставке фомиран је као „Теслина соба”, где је своје место нашао велики број Теслиних личних предмета, први пут представљени широј јавности.

Последњих десет година живота, Никола Тесла је становао на 33. спрату хотела „Њујоркер”. Преминуо је 7. јануара 1943. године у својој хотелској соби број 3327.

После Теслине смрти, све његове личне предмете који су се налазили у хотелу, у Београд је пренео Теслин сестрић и наследник Сава Косановић. Као део Теслине заоставштине чувају се у Музеју Николе Тесле и нису били излагани нити приказани широј јавности.

Поводом 60 година од оснивања Музеја Николе Тесле, специјално за „Ноћ музеја”, предмети из Теслине собе у хотелу „Њујоркер” приказани су као амбијентална целина. Теслин кревет, фрижидер, сеф, ормарићи и остали сачувани предмети дочаравају амбијент у коме је Тесла живео.

Реч је о предметима који нису били део хотелског инвентара већ власништво Николе Тесле. Поред намештаја и крупних предмета, приказани су и делови Теслине гардеробе, предмети за личну хигијену и остали ситни предмети које је чувени изумитељ свакодневно користио.

(Извор: Вести онлајн)