СВЕТИ САВО - народна епска песма

Ову песму је Вук Караџић записао од слепе Степаније.

Ξ Ξ Ξ

ПЕСМА

Ξ Ξ Ξ

Радња ове песме дешава се испред бијеле цркве Грачанице > црква на Косову. Саградио је краљ Милутин Немањић у 14. веку. Више о Грачаници прочитај на Википедији.

(БИЈЕЛА црква – стални епитет)

Sveti Savo 1

Ξ Ξ Ξ

Цар Немањавелики жупан у Рашкој, Стефан Немања (1114 – 1200) (12. век). Зачетник је лозе Немањића. Његове задужбине су манастири Ђурђеви ступови, Хиландар и Студеница.

Свети Саво - најмлађи син Стефана Немање. Први је српски архиепископ и књижевник. Написао је биографију „Живот светог Симеона”, у којој је описао живот свог оца.

Ξ Ξ Ξ

ЗАДУЖБИНА: црква, манастир или храм или нека друга грађевина. Подижу се некоме за душу. Подизали су их српски владари. Представљају и добра дела и доброчинства.

1. Б’јел Вилиндар насред Горе Свете: Хиландар, српски манастир с краја 12. века. Налази се на Светој Гори, на полуострву Атос у северној Грчкој.

Ако желиш да знаш више:

Sveti Savo 2 


Sveti Savo 3 


2. Студеница (Википедија): задужбина Стефана Немање у Рашкој из 12. века

Sveti Savo 4

3.  Милешева (Википедија), задужбина краља Владислава из тридесетих година 13. века. Налази се крај Пријепоља.

Sveti Savo 5


 Намерне нелогичности народног певача (АНАХРОНИЗМИ)

  1. Немања је био велики жупан Рашке, а не цар > из љубави и поштовања тако назван, јер је Србија његовог доба била политички, привредно и војно јака држава.
  2. Манастир Милешеву није подигао он него његов унук, син Стефана Првовенчаног, краљ Владислав.
  3. Песма је посвећена Стефану Немањи што се не види из наслова. Народ је ценио Светог Саву, а самим тим и његове родитеље.

Тема и идеја песме

стопљена је у једно: захвалност народа Стефану Немањи за сва добра која је чинио народу: зидање цркава и манастира, уређивање градова, подизање мостова, помагање болеснима и сиромашнима…


Поруке песме

  • Српски владари су богатство трошили за добро народа.
  • Улагање у богатство и културу земље и народа је најисплативија инвестиција владара

За радознале: