ПУТОВАЊЕ У ПУТОПИС - Вида Огњеновић

Putovanje u putopis 1


Вида Огњеновић је рођена у Дубочкама крај Никшића. Пише драме, романе и приповетке. Познате су јој књиге: „Меланхоличне драме”, „Девојка модре косе”, „Сетне комедије”, „Стари сат”…
                                             Знаш ли шта је СЕТА?
Књига „Путовање у путопис” је врста аутобиографске прозе. Одломак којим се бавимо налази се у поглављу „Пртина кроз норвешки снег” у ком ауторка објашњава зашто не воли да описује природу и наводи сећање на једно непријатно искуство из школе, са часа српског језика.
Шта знаш о Норвешкој? Ако те занимају подаци о овој дивној земљи, погледај Википедијин чланак.


Сигурно ти се десило да те најближи повреде неким  својим  поступком. Из тога произилази да лако можеш препознати и разумети осећања главне јунакиње. Колико год одрасли мислили да деца немају других брига осим учења, јасно је да то није баш тако. Сети се Бранка Ћопића и његове „Башта сљезове боје”, на пример.
Пре него што почнеш са анализом приповетке, сазнај шта је ПУТОПИС. Јасно је према самом називу да је путопис књижевно дело у ком писац износи своја запажања и размишљања о крајевима кроз које пролази, описује своје доживљаје и сусрете с људима.
О ПЕЈЗАЖУ знаш сигурно. Запиши дефиницију овог појма. Својим речима Smile


ПУТОВАЊЕ У ПУТОПИС


НЕПОЗНАТЕ И МАЊЕ ПОЗНАТЕ РЕЧИ

ЗАИНТАЧИТИ СЕ – заинатити се; ВЕТРЕЊАЧА – млин на ветар; БАШКАРИТИ СЕ – излечавати се, уживати у удобности; ИСКОБЕЉАТИ СЕ  – с тешком муком извући се из неке тешкоће или из стешњеног простора; ослободити се; ПОВИНОВАТИ СЕ – покорити се…


ЗАДАТАК:
-    Образложи мотиве наставнице и поменутих другарица за понашање и поступке који су толико повредили главну јунакињу, а потом осмисли како је требало да поступе, а да девојчица не буде повређена.


КЊИЖЕВНИ РОД – епика / епска поезија
КЊИЖЕВНА ВРСТА – аутобиографска проза
ТЕМА одломка је сећање на два непријатна догађаја из детињства главне јунакиње.
ИДЕЈА одломка је ауторкина жеља да осуди неправичност код људи.
ПОРУКЕ одломка су:
- Клони се неправичности и себичлука према другима.
- Са животним неправдама треба се носити храбро и научити нешто из њих.
- Поштовање других је императив како бисмо заслужено тражили поштовање од других.


Putovanje u putopis 2

ЗАДАТАК: Запиши још неколико негативних особина које се јасно уочавају у прочитаном делу, а онда запиши њихове АНТОНИМЕ.


Подсети се појмова и објасни их писаним путем:

Putovanje u putopis 3


За крај – асоцијација. Сигурна сам да ћеш лако доћи до решења Smile

Putovanje u putopis 4


Putovanje u putopis 5