БОНТОН - Јасминка Петровић

Јасминка Петровић је рођена 1960. године у Београду. Студирала је шпански језик и књижевност на Београдском универзитету. Удата је и има двоје деце. Шеснаест година је радила у маркетиншким агенцијама и као новинар на радију. Пише књиге за децу. Њене књиге су јако поучне. Посебан им је квалитет што поучавају на ненаметљив и занимљив, често хумористичан, начин. Сећаш се књиге „Секс за почетнике”?

О животу и делу ауторке прочитај више на интернет-страни „На пола пута”:

ЈАСМИНКА ПЕТРОВИЋ


БОНТОН

(одломак)


Књига „Бонтон” је јако поучна. Читајући је, можеш уживати у занимљивим текстовима и богатим илустрацијама, а притом и научити много тога о чему можда и не размишљаш. Дружићеш се са члановима породица Простић и Финић који различито реагују у разним ситуацијама. Самостално ћеш увидети шта ваља чинити, а шта не у неким свакодневним ситуацијама које често знају да збуне.

За почетак

Шта је бонтон? Сама реч потиче из француског језика (bon ton).

Према „Лексикону страних речи и израза” Милана Вујаклије (Просвета, Београд, 1996/97, страна 124) ова реч значи: добар тон, фино понашање и леп начин изражавања добро васпитаних и образованих људи, отмено држање; правила лепог понашања.

Према „Великом речнику страних речи и израза” Ивана Клајна и Милана Шипке (Прометеј, Нови Сад, 2006, страна 224) ова реч има два значења:

1. лепо понашање, добро васпитање

2. правила о лепом понашању

Бонтон је одувек био тема многих стваралаца и филозофа. Правила понашања разликују се од земље до земље. Памте се и препричавају бројне изреке о лепом понашању. Међу њима се свакако истичу речу Артура Шопенхауера, немачког филозофа. Није случајно што их је ауторка навела у својој књизи:

Bonton 13

Много је свакодневних ситуација које изазивају недоумицу. Како се понашати у њима? Неретко кривимо друге, а и не знамо да смо баш ми прекршили неко правило понашања. Сложићеш се да су следеће ситуације тако обичне и подразумевајуће:

Bonton 14

А да ли се у њима правилно понашамо?!


Ауторка је посебну пажњу посветила одласку у позоришту. Знаш ли да је позориште много захтевније што се тиче понашања неголи биоскоп?

Шта не треба радити у позоришту?!

Bonton 15


Много је прилика где треба водити рачуна о лепом понашању!

За почетак, прочитај Дечји бонтон (Ало.рс).

У случају да живиш у згради, требало би да размислиш и о Стамбеном бонтону (Градско стамбено).

У случају да си љубитељ интернета, преузми следећи документ и размисли о датим правилима. Мало сам их прилагодила теби Frown Не знам које бих ти правило посебно издвојила. Сва су важна. Интернет је непресушни извор многих занимљивих ствари, па можда није лоше да нешто прочиташ о ауторском праву (Википедија).

У случају да више волиш природу од рачунара, обавезно прочитај Еколошки бонтон (ековрба.ком). Можда си риболовац?! Ако јеси, прочитај и Бонтон на води (пецарош.ком).

Лепо је лепо се понашати на јавним местима, па тако и у: У ресторану (Ресторани Београда). Некада, када почнеш да уживаш у винима :), биће ти важан и: Вински бонтон (Вина.рс).

Када почнеш да привређујеш и станеш на сопствене ноге, од користи ће ти бити: Пословни бонтон (neskwebart.com).

Ако те занимају детаљи у вези са лепим понашањем, погледај следеће стране:

Можда ти привуче пажњу и књига Светлане Стаменић „Бонтон – књига о лепом понашању” (Лео.рс).

Или...

Прочитај препоруку твог млађег друга, Алексе из 6/2.

За почетак Wink