РОМЕО И ЈУЛИЈА - Вилијем Шекспир

О ВИЛИЈЕМУ ШЕКСПИРУ

Romeo i Julija 1

Највећи драмски писац у светској књижевности. Рођен је у Стратфорду, на реци Ејвон 1564, а умро је у Лондону 1616. Оженио се са Ен Хатавеј и имао је троје деце.

Romeo i Julija 2

Још као младић се везује за позориште. Зато је и отишао у Лондон 1587. године. До 1592. године постаје члан једне од најпознатијих лондонских глумачких дружина. Био је глумац, али је преправљао старе позоришне комаде током репризе. Године 1599. ствара се позориште „Глоуб” у ком су представљена бројна Шекспирова дела. До 1603. године постаје један од водећих песника и драматурга у елизабетанској епохи.

Romeo i Julija 3

Међутим, 1613. године престаје са радом и враћа се у родни град, где након три године умире. Сахрањен је у цркви Свете Тројице.

Веома надарен драмски писац и његово стваралаштво се може поделити на четири раздобља, а нека од његових дела су: „Ромео и Јулија”, „Хенри VI”, „Ричард III”, „Млетачки трговац”, „Веселе жене виндзорске”, „Ричард II”, „Хамлет”, „Отело”, „Краљ Лир”, „Магбет”

Romeo i Julija 4

Занимљивост у вези са његовим делом је што је позајмљивао мотиве из ранијих књижевних дела или историјских хроника, али их је обрађивао на оригиналан начин.

Romeo i Julija 5

Извор ове трагедије је еп „Трагична прича о Ромеу и Јулији” енглеског писца и преводиоца Артура Брукеја. Међутим, Шекспир ствара  оригинално дело, познато у целом свету.

Вилијем Шекспир

(Википедија)


Romeo i Julija 6


Romeo i Julija 7

О НАЈПОЗНАТИЈИМ ШЕКСПИРОВИМ ДЕЛИМА


КЊИГА


Трагедија РОМЕО И ЈУЛИЈА


Romeo i Julija 8


Већ се у уводном делу  наслућује свађа две породице: Монтеги и Капулети. Радња се дешава у Верони. На главном веронском тргу долази до свађе у којој чак интервенише и  кнез Ескалус. У том тренутку Ромео је заљубљен у Росалину Капулети.  Следи интересантан догађај у Верони: забава породице Капулети.  Долази и Ромео како би видео Росалину, али је један од његових мотива и – забрањено воће :). Тада почиње заплет, јер на забави види Јулију. Рађа се чиста и искрена љубав. Ромео тек тада схвата прави смисао живота. Тајно се венчају, уз несебичну помоћ монаха Лаврентија. Нажалост, опет долази до свађе у Верони и  Тибалт, братанац госпође Капулети, убија Меркуција, кнежевог рођака и Ромеовог пријатеља. Наравно, Ромео мора да освети смрт свог пријатеља и убија Тибалта. Уместо очекиване казне смрћу, кнез га осуђује  на прогонство, што Ромеу изузетно тешко пада због љубави према Јулији. Како би монах Лаврентије спречио трагедију, даје Јулији напитак за успављивање, а  Ромеу шаље писмо о свим дешавањима. Нажалост, гласник не стиже до Ромеа, већ Ромео од свог пријатеља сазнаје да је Јулија умрла. Одлази у гробницу Капулетијевих јер живот  без Јулије за њега више нема смисла. На њеном гробу пије отров и умире. Након буђења, Јулија нема другог избора већ се ножем убија над Ромеовим телом. Крај трагедије је предвидљив, али за две породице одлука је стигла прекасно: изнад мртвих тела Ромеа и Јулије мире се њихови родитељи.


Romeo i Julija 9

КЊИЖЕВНО-ТЕОРИЈСКА АНАЛИЗА

КЊИЖЕВНИ РОД – драма / драмска поезија

КЊИЖЕВНА ВРСТА – (лирска) трагедија

ТЕМА је трагична љубав Ромеа и Јулије; судбина двоје заљубљених који умиру због мржње међу њиховим породицама (Монтеги и Капулети). Читалац претпоставља шта је тема већ у првом прологу који казује хор.

ИДЕЈА дела је пишчева жеља да прикаже снагу љубави упркос противљењу других.

ПОРУКЕ овог дела су:

  • Љубав побеђује свако зло.
  • За своје циљеве морамо се борити.
  • Љубав је јача од мржње.

ВРЕМЕ – крај 14. и почетак 15. века (радња траје недељу дана)

МЕСТО – Верона и Мантова

ПОДЕЛА НА ЦЕЛИНЕ

ПРОЛОГ постоји само у прва два чина. У првом је представљена срж радње, наговештена је трагедија, док се за други стиче утисак да га уопште није писао  Шекспир.

ПРВИ ЧИНувод (експозиција) – Представљена је љубав уопште. Јунаци се припремају за забаву, а већ у овом чину први пут се виде Ромео и Јулија.

ДРУГИ ЧИНзаплет – Двоје младих се упознаје, заљубљује и договара тајно венчање уз помоћ монаха Лаврентија и Јулијине дадиље.

ТРЕЋИ ЧИНкулминација (врхунац) – Сама љубав је на врхунцу, али радња креће другим током због Тибалтове погибије. Тибалт је Јулијин омиљени рођак кога убија Ромео како би осветио свог пријатеља Меркуција.

ЧЕТВРТИ ЧИН преокрет (обрт) (перипетија) – Приказана је Јулијина привидна смрт до које долази због Лаврентијевог напитка за успављивање.

ПЕТИ ЧИНрасплет – Главни јунаци заиста умиру, док се њихове породице мире. Мртви су и Јулија и Ромео и Парис.


ЛИРСКА ТРАГЕДИЈА – Приказана је супротстављеност живота и смрти, љубави и мржње. У делу је много метафора, хипербола, контраста, персонификација и поређења.


После прочитаног дела остају бројна питања, гомилају се размишљања. Много је књижевних дела са мотивом забрањене љубави, али нису имала трагичан крај. Или јесу?! Или размишљање о борби за љубав… Како би то данас изгледало?! Шта би било кад би… Кад би се другачије завршила ова трагедија, колика би њена вредност била? Судбине главних јунака биле би онда промењене, али шта би се десило са књижевним делом, познатим широм света?!


О местима која се помињу у делу:


Ромео и Јулија (Википедија)

Ромео и Јулија (Знање.орг)


Тумачење речи:


КЊИЖЕВНО-ТЕОРИЈСКИ ПОЈМОВИ

  • Хуманизам (Википедија)
  • Ренесанса (Википедија) 
  • Књижевност ренесансе (Википедија)
  • Хуманизам и ренесанса (Знање.орг)
  • Трагедија (Википедија)
  • Трагедија (Википедија)
  • Протагонист – Главни јунак у неком књижевном делу.
  • Антагонист – Директни и главни супарник главном лицу неког дела.
  • Трагично – Осећање туге, саосећања и сажаљења са трагичним јунаком. Касније прераста у срећу због победе идеје због које је трагични јунак био жртвован.
  • Трагична кривица – Дело учињено у тренутку слабости, колебања, узбуђења, а због ког се касније испашта.
  • Катарза – Емоционално прочишћавање после гледања или читања трагедије.

СТИХОВИ ЗА РАЗМИШЉАЊЕ, а много је таквих Wink

О, узми друго име! Шта је име?

Слатким би дахом мирисала ружа

Да јој и какво друго име дамо…


ЗАНИМЉИВОСТИ


ЛИКОВИ

  • Јулија Капулети – (14), искрено заљубљена у Ромеа, храбро и одано се носи са сумњама и препрекама
  • Ромео Монтеги – (17), смртно заљубљен у Јулију, храбар, поштен и спреман да се бори за своја осећања и идеале
  • монах Лаврентије- искрени Ромеов пријатељ, несебично се залаже за љубав двоје младих
  • Јулијина дадиља – искрено воли своју штићеницу и у свему јој помаже, па и онда када се не слаже са њом
  • Парис - млади гроф и кнежев рођак, несуђени Јулијин супруг
  • Тибалт - омиљени Јулијин рођак с мајчине стране, вечити кавгаџија који несрећно страда од Ромеове руке

Romeo i Julija 10

ДРУГИ ЧИН, ДРУГА СЦЕНА

Радња се одвија у врту Капулетијевих у Верони.

Јулија је несрећна што се заљубила у члана породице Монтеги. Не слути да је баш Ромео слуша. Преклиње вољеног да се одрекне свог имена. С друге стране, нуди му да се она одрекне свог презимена Капулети, ако јој се закуне на вечну љубав. Искрена је у својој исповести, али се и боји брзог развоја догађаја. Због љубави заборавља на правила понашања свог доба и пристаје на тајно венчање како би била заувек са Ромеом. Он је тема њених девојачких снова. За њу он представља дан у ноћ. Ишчекује с радошћу сусрете са њим.

Међутим, Тибалтова смрт све мења. Ромео је осуђен на прогонство из Вероне. Ову законску одлуку Ромео доживљава попут смрти.

Јулија храбро одбија одлуку родитеља да је удају за Париса. Више није нејака 14-годишњакиња већ жена која се бори за своју љубав. Видевши Ромеа мртвог, и она се убија…


ОДЛУКЕ И ПРЕПРЕКЕ

  • Непријатељство и мржња међу породицама Монтеги и Капулети
  • Моћни изабраник Парис коме је Јулија обећана
  • Отац који нема разумевања и мајка која ја немоћна
  • Ромеово (ненамерно) убиство Јулијиног рођака Тибалта
  • Заслепљеност заљубљених и безумна страст немилосрдно их воде у одлуке без рационалног промишљања

ЉУБАВ И МРЖЊА


ШТА БИ БИЛО КАД БИ БИЛО

 


ЗАНИМЉИВОСТИ:

  • Прве позоришне ложе изграђене су у Венецији 1637. године.
  • Најговорљивији од свих Шекспирових јунака је Хамлет. Изговара 1500 речи. Одмах после њега је Ричард Трећи (1161 стих).

Великан ренесансе:

ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

(Политикин забавник)


За крај:

Мисли Вилијема Шекспира


А у Верони треба посетити и Дантеов трг...

Ко је Данте Wink