ТЕСЛА, ПОРТЕТ МЕЂУ МАСКАМА - Владимир Пиштало

О Николи Тесли се много зна. Овај научник је толико трага оставио на човечанство тако да није чудно што многи књижевници пишу о њему. Сећаш се да је и он сам писао, а да је Марк Твен, његов дугогодишњи пријатељ, рекао да би Тесла био добар писац да није тако добар научник. Надам се да се сећаш да смо у петом разреду анализирали одлома из његове књиге „Моји изуми”.

Moji izumi 1

Владимир Пиштало, један од значајних писаца савремене српске књижевности,  рођен је 1960. године у Сарајеву. Растао је у Мостару, Краљеву и Београду, где је завршио Правни факултет. Док је живео на нашим просторима, оставио је трага у Југословенским железницама. Наиме, његов посао је био везан за избор и уређивање фотографија које су се налазиле у купеима изнад сваког седишта. Почетком деведесетих година писао је за недељник „Време”. Нажалост, ратни вихор на простору бивше Југославије одвео га је 1993. године у Америку где и сада живи. У Америци је постао доктор наука. Докторирао је на Универзитету Њу Хемпшир на теми српског, америчког и југословенског идентитета српских исељеника. Сада је професор светске и америчке историје на универзитету Вустер у Масачусетсу, а понекад је и гостујући професор на Факултету политичких наука у Београду.

Portret medju maskama 1

Аутор је романа:

  • Миленијум у Београду
  • О чуду
  • Тесла, портрет међу маскама
  • Венеција

Писао је и књиге поетске прозе: Сликовнице, Ноћи, Манифести, Крај века, као и новеле Корто Малтезе и Александрида. Занимљиве су и његове збирке приповедака Витраж у сећању и Приче из целог света.

Добитник је бројних награда. За роман Венеција добио је 2012. године награду Кочићево перо, а за роман о Николи Тесли добио је бројне награде међу којима се истичу:

  • НИН-ова награда за најбољи роман из 2008. године; (добитници НИН-ове награде)
  • награда Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу 2010. године.

Његова дела су преведена на многе језике. Његов роман Миленијум у Београду ушао је у најужи избор за награду Фемина у Француској за најбољи преведени роман.

Portret medju maskama 2 

Овај роман је, у ствари, трилогија, чији је први део објављен 2006. године под насловом „Тесла, младост”, на коју се настављају друга књига „Америка” и трећа књига „Нови век”.

Овај роман је објављен и у тиражу од 400 примерака уз који се налази и ЦД, а текст говори глумац Петар Божовић. Аутору је, према сопственим речима, част што се његов роман појавио у тој форми, јер сз аудио књиге саставни део његове свакодневице у Америци.

На страни Радио Телевизије Војводине стоји и објашњење самог аутора је ова књига писана у Београду, Вустеру, Бостону, на Крфу, у Боцвани, на Куби, али да је настојао да поштује хронологију сем у ретким случајевима кад су драмска и поетска логика беспоштедно наметнуле свој ауторитет.

 

На страни Издавачке куће „Агора” о овом роману пише:

Свет се мање променио од Платона до Теслиног рођења него од Теслиног рођења до његове смрти. Тешко је не бити фасциниран причом о историјском искораку од хомерског гуслара до летења на плавом зраку енергије – за само један људски век! Овај роман комбинује фреску и икону, сагу и интиму. Теслина биографија је надахнута хроника једне од највећих промена у људској историји, у неколико земаља, на два континента. Повест о Тесли је прича о повести епохе. У Будимпешти је стављао гуму испод кревета да избегне вибрације. Био је симболист и декадент пре Дежесента и барона Де Монтескјеа. У грозничавој несаници и бљеску муње у лабораторији, био је футурист пре Маринетија. Метро испод града и рекламе на крововима, његова су дела. Чаплинов скитница Шарло је подсећао на њега, кад је копао ровове. Федерсен, Фриц Лангов господар Метрополиса, опет је – био он. Луди научник са његовим калемовима у филму о Франкенштајну био је он. Беспрекорно обучени аристократ са залисцима кога је играо Бела Лугоши је, по својој елеганцији и маниру, био он. Зар није он, пре Бретона, ослушкивао геомагнетски пулс Земље? Зар није Орсон Велс плашио људе његовим зракама смрти? Пред читаоцем је, дакле, најубедљивија биографија јединог громовника међу људима.

Одломак је везан за детињство нашег славног научника. У овом трећем поглављу аутор приказује тројицу дечака из Смиљана, родно село Николе Тесле, и њихову игру на снегу. Дечја игра наводи малог Теслу да схвати принцип на коме ће се заснивати његово велико откриће. Теслин однос према природи и свему што га окружује налази се у сржи Пишталовог романа. У свом роману се бави покретачким импулсима који су Теслу довели до места које и данас заслужује. Њих повезује Америка, па аутор велику пажњу посвећује Теслином животу у Њујорку.

Верујем да ти је занимљив Никола Тесла из дечачких дана, јер се обично о њему размишља само као о научнику.

ОДЛОМАК

Задаци за тебе

1. Размисли зашто роман има баш овакав наслов.

2. Препричај одломак и наведи догађаје према редоследу њиховог одигравања, уз обавезно уочавање времена и места одвијања догађаја и навођење учесника. Не мораш писати, већ се спреми за препричавање на часу. Верујем да већ знаш да ће ти бити довољно да осмислиш план излагања.

3. Сада познајеш и Николине рођаке, браћу Ненада и Винка. Укратко их опиши, али уз илустровање одговарајућим примерима из одломка. Обрати пажњу на различитост њиховог карактера и темперамента.

4. Подсети се начина изражавања, а понови и одлике портрета, јер је један од кључних појмова у вези са одломком, поред описа или дескрипције, управо портрет. Једна од одлика портрета јесте и обиље  придевских синтагми. Посебно бих ти нагласила да је најважније што треба да знаш да се сликањем портрета и открива личност о којој се говори. Верујем да ти је било интересантно Николино понашање током игре са рођацима. Уочи његове основне физичке и психичке особине и запиши их у свесци за домаћи рад. На пример:

  • Физички изглед: ситан…
  • Психолошке карактеристике: предострожан, опрезан, одговоран, упоран, истрајан, радознао, зимогрожљив…

Пази шта ћеш записати јер сваку особину мораш образложити Smile

5. Искористи прилику па објасни зашто је сурова природа за Николу Теслу била тако привлачна.

6. Пронађи део у коме је реч о прављењу грудви. Запази до каквог открића том приликом долази мали Тесла. Протумачи реакције његових рођака. Размисли и о Николиној реакцији и објасни зашто ужаснуто шапуће: „Судбина”.