БОЈ НА КОСОВУ - Љубомир Симовић

О Косовском боју свакако доста знаш. Чисто ради подсећања, погледај текст на Википедији: Косовска битка.

Boj na Kosovu 1

Љубомир Симовић је рођен 1935. године у Ужицу. Познат је по делу „Балада о Стојковићима”, али се огледао и као драмски писац у делима „Хасанагиница”, „Чудо у Шаргану”, „Путујуће позориште Шопаловић”, „Бој на Косову”. Познати су његови есеји и песме: „Словенске елегије”, „Последња земља”, „Шлемови”, „Уочи трећих петлова”, „Видик на две воде”, „Весели гробови”, „Ум за морем”, „Источнице”, „Горњи град”…

Песме косовског циклуса били су грађа за ову његову драму по којој је снимљен истоимени филм „Бој на Косову” поводом обележавања 600-годишњице Косовског боја. Режисер филма био је Здравко Шотра, а приказан је 27. јуна 1989. године. Више о филму > Бој на Косову (филм) (Википедија).

Књижевни род: драма / драмска поезија
Књижевна врста:

  1. историјска драма (врста драме која приказује историјске личности и догађаје)
  2. драма у стиху (склоп најузвишеније поезије и свакодневног говора, уз употребу свих средстава позоришног језика)
  3. драма у ужем смислу (посебна књижевна врста, јер комично и трагично нису апсолутно супротни; ближа је трагедији него комедији; теме су везане за савремено друштво; истакнут је проблем зла у човеку коме се треба супротставити)

ОДЛОМАК

Док читаш одломак…

  • У каквим околностима разговарају кнез Лазар и Бајазит? Како је Бајазит реаговао када је угледао кнеза Лазара? Обрати пажњу на њихов дијалог. Шта противници од разговора очекују? Како се опходе један према другом? Ко је у том разговору надмоћнији? Зашто Бајазит не разуме оно о чему кнез Лазар говори? У ком моменту одлучује да га погуби?


  • Шта о Лазаревом животу сазнајеш на основу његових речи и поступака? Истакни особине по којима је он изузетна личност. Протумачи значење Лазаревих речи да „страдањем купује вишњи живот”. Објасни како су српски витезови доживљавали смрт у борби за отаџбину и у шта су веровали. Протумачи која сазнања и свевремене истине о животу, подвигу и жртвовању казује кнез Лазар.
  • Када је кнез Лазар у драми испољио своја осећања? Каква осећања гаји према Милошу Обилићу? Шта је, према његовом мишљењу, Милош својим подвигом постигао? Протумачи  Лазареве речи „Ова глава се не полаже у гроб, него у темељ!” Шта кнез Лазар мисли о Вуку Бранковићу? Образложи како се кнез Лазар осећа када је суочен са смрћу. Протумачи у чему је садржана његова морална снага.
  • Како је представљена смрт кнеза Лазара? Протумачи значење речи слуге Милутина „Данас на пању, а вечерас у облаку!”.