ПЕСНИК И МЕСЕЦ - Добрица Ерић

Претпостављам да и ти уживаш у природи као сав нормалан свет Smile Који пејзаж највише одговара твојој природи? У којим ти ситуацијама баш значи да будеш у природи? Да ли ти прија самоћа у природи или ти је неопходно друштво? 

 

 Знаш да је Добрица Ерић рођен 1936. године у селу Доња Црнућа у Гружи, у Шумадији, и да га је на литерарно стваралаштво инспирисала управо природа, и то – природа на селу. Није ни чудо да њега сматрамо песником села и сеоског детињства. Превасходно је познат по песмама за децу. Написао је више књига које говоре о лепоти природе и о животу деце на селу. Позната су му дела: „Вашар у Тополи”, „Славуј и сунце”, „Огрлица од грлица”, „Фрула златокрила”, „Торта са пет спратова”…

Како све то знаш? Па већ смо се срели са Добрицом Ерић и његовима делима:

Јасно ти је да је реч о лирској поезији (лирици), а према врсти ова песма преплиће елементе мисаоне (рефлексивне) песме и описне (дескриптивне) песме. Покушај да откријеш елементе ових врста у садржају песме. Наравно, после тога одреди тему, идеју и пет порука.

Што се тиче мање познатих и непознатих речи, можда су те збуниле следеће:

Pesnik i mesec 1

 

Већ нас у првој секстини (строфи од шест стихова) песник уводи у саму срж песме: говори нам о песнику и месецу. Песник нас метафоричним изразом упознаје са тим да је ноћ са свим њеним обележјима: „Ноћ зањише звездану љуљку”. Наставља са метафором у стиху којим објашњава да се два пријатеља „сретну негде на брежуљку”.

Приказује нам касно летње вече и чаробну ноћ у другој строфи састављеној од два стиха > дистих. А ова слика не би била потпуна да нас песник није подсетио на свице и попце.

Започету слику из друге строфе разрађује у трећој строфи, такође секстини. У овој строфи нам приказује поодмакло вече и уморне чобане. Примамљиво звуче стихови „плави лептири снова” и „пуне торбице звезда и цветова”. Верујем да препознајеш и у њима метафору коју, наравно, треба објаснити.

Четврта строфа (катрен – строфа од четири стиха) приказује нам песника занесеног ноћном лепотом, а онда следе детаљи: поспане травке, цвеће које трепће и заљубљене брезе. Јасно ти је да ова строфа, попут целе песме, обилује епитетима, ономатопејом и персонификацијом. Управо оне стилске фигуре које ову песму чине описном или дескриптивном.

У петој строфи дивљење природи и занесеност њоме воде песника у опчињеност целим светом и тим поводом наздравља месецу који сву ту лепоту може доживети пуним срцем сваке ноћи.

И на крају, у шестој строфи (терцини) крије се и сврха целе песме. Приказани су песник и месец који деле ноћну самоћу и дубине те сопствене усамљености.

Размисли о следећим питањима:

  • Зашто су песник и месец два нежна брата за Добрицу Ерића?
  • У којим су особинама њих двојица слични?
  • Зашто се Добрица Ерић није одлучио за сунце?
  • Наш је језик богат лепим речима. И у овој их песми има доста. Која осећања у теби подстичу речи:

Pesnik i mesec 2

  • Зашто је баш ове речи Добрица Ерић повезао и са песником и са месецом?
  • Којим је речима описана природа која окружује та два брата?
  • Како је описан дан, а како ноћ?
  • Зашто се њих двојица боље сналазе ноћу него дању?
  • Како се ноћу боре са самоћом?
  • У каквој су вези свици и попци са њима?
  • Шта раде травке, брезе и цвеће?
  • Зашто се песник и месец радују пољу, реци и шумарцима?
  • Који су разлози удаљености песника од других људи?

Повежи ову песму са другим делима која смо анализирали, а своје размишљање подели са нама:

Већ смо говорили о томе да је Душан Радовић приредио „Антологију српске поезије за децу” и да је био велики познавалац дечје поезије, тако да није чудо да је своје размишљање о песницима јавно износио.

О поезији Добрице Ерића је рекао:

Песничке слике Добрице Ерића богате су као крошње дрвећа, узавреле као кошнице, густе као живот у трави. Пресипају се од обиља и једва стају у уско корито његових стихова.

А рекао је и:

Певати за Добрицу Ерића значи волети. Он воли и зато пева, раздраган животом, као дете које први пут открива могућности својих чула. Ерићеве поетске слике имају свежину правих доживљаја. Његова метрика је задихана, његове риме гласне. Живети, волети живот, певати ту љубав, узвраћати песмом за сваки знак живота - задатак је песника Добрице Ерића.

ИНСПИРАЦИЈА

Знаш ли шта је инспирација? Можда знаш и синониме за ову реч?

Уско везане за инспирацију су и музе. Знаш ли ко су музе?

Pesnik i mesec 3

Pesnik i mesec 4

Можда…

После упознавања са делом, одликама инспирације и музама, било би лепо да напишеш задатак „И ја стварам”. Или нека слична тема, у зависности од твоје инспирације. Како ти звучи ова идеја? Smile