ПЛАВА ГРОБНИЦА - Милутин Бојић

Како би ти садржај ове песме био јаснији, понови градиво о Првом светском рату. Сети се повода за избијање овог рата. Под којим је именом познат тај догађај? Када се десио? Где? Знаш ли када је почео Први светски рат? Сећаш ли се ко је напао Србију? Србија је у првој години рата извојевала две значајне битке. О којим је биткама реч?
У току хладне зиме између 1915. и 1916. године десио се страшан догађај. О ком је догађају реч?
Српска војска је стигла до острва Вида, на коме је и настала ова песма. Како је названо острво Видо? Сећаш ли се по чему је за Србе значајан Зејтинлик?
Коначно се Србија ослободила. Које године? После Првог светског рата настала је нова држава. О којој је држави реч? Ко је њоме владао?
Бројне су личности важне за српски народ захваљујући својим делима у Првом светском рату. Која је личност најзначајнија, бар по твом мишљењу?

Plava grobnica 2

Plava grobnica 3

Plava grobnica 4

Знаш ли за филм „Где цвета лимун жут”? Вреди га погледати у име наше тешке историје, па ако имаш прилику...

Први светски рат, Солунски фронт… Само неке од страница наше богате историје.

О Солунском фронту можеш прочитати више и на страни сајта Учионица историје: Солунски фронт.


Плава гробница

(Јутјуб)


Један од учесника Првог светског рата био је и песник Милутин Бојић.

Plava grobnica 1

Српски песник (љубавне, елегичне и родољубиве песме), драмски писац, књижевни критичар и позоришни рецензент.

Рођен је 1892. године у Београду. Похађао је основну школу „Вук Караџић”, тадашња „Палилулска школа”, друга по старости у Београду.

Милутин Бојић је учесник Балканских ратова 1912. и 1913. године, као и Првог светског рата. Драму „УРОШЕВА ЖЕНИДБА” коју је пренео преко Албаније 1915. године штампао је на Крфу, а збирку песама „ПЕСМЕ БОЛА И ПОНОСА” објавио је у Солуну. Из ове збирке је и песма „Плава гробница” посвећена страдању српских ратника. Песник је гледао како савезнички бродови одвозе гомиле лешева које уз звуке војничких труба спуштају у море.

Иако је живео само 25 година, оставио је неизбрисив траг у српској књижевности. Стигао је да опева патње и страдања српског народа кроз трагично повлачење преко Албаније и тако је овековечио језиву визију плаве гробнице код острва Вида – острва смрти. Али није дочекао да опева победе и ослобођење у које је чврсто веровао. Смрт га је затекла у тренутку снажног песничког успона, 8. новембра 1917. у солунској војној болници. Умро је од тифуса у 26. години. Сахрањен је на војничком гробљу на Зејтинлику. Опроштајни говор на сахрани читао је књижевник Иво Ћипико. Крајем лета 1922. године пренесени су његови посмртни остаци у Београд где је сахрањен у породичној гробници на Новом гробљу (парцела 29, гробница 39, трећег реда). Његово петогодишње посмртно присуство на Српском војничком гробљу у Зејтинлику, међу ратницима које је много поштовао и волео, остаће забележено као део историје овог нашег великог националног споменика у туђини.

Plava grobnica 5

Plava grobnica 6

Plava grobnica 7

ПЕСМА

НЕПОЗНАТЕ И МАЊЕ ПОЗНАТЕ РЕЧИ

ПРОМЕТЕЈИ – титани, дивови који су водили борбе против силе и неправде

АПОСТОЛИ ЈАДА – мученици

ЧИЛИТИ – нестајати

ЈАЗ – рупа без дна, провалија

МРЦ – мртвац

РАКА – гроб

ЕПОПЕЈА – епска дуга песма, еп, спев

КОРИФЕЈИ – предводници слободарског духа, велики борци за одбрану земље; хероји са Цера, Гучева и Сувобора, а сада на дну мора, који леже помешани са шкољкама и маховином

ОПЕЛО - читање молитве над мртвима

РАЗМИСЛИ

  • Протумачи шта је песника инспирисало да напише ову песму.
  • Наведи осећања која изражава лирски субјект и објасни како он то чини.
  • Протумачи околности, поетску атмосферу и духовна расположења која у лирском субјекту покрећу низ асоцијација.
  • Јасно је да вечност палих ратника опседа његову свест. Објасните којим је поетским мотивима приказан тај песнички доживљај.
  • Читајући песму, јасно ти је да је поента песме песничко опело српским ратницима над светом водом. Зашто су они прометеји наде, апостоли јада?
  • Протумачи на који начин природа саучествује у исказивању бола, туге и потресености. Запази појединости које дочаравају атмосферу плаве гробнице.
  • Шта песник подстиче учесталим обраћањем у 2. лицу множине „Зар не осећате”?
  • Како разумеш дом сјаја које ће стварати будуће генерације на гомили рака?
  • У чему је огромна и страшна тајна плаве гробнице?
  • Зашто ће будућим генерацијама жртва српских ратника изгледати као бајка?
  • Зашто лирски субјект призива потпуни мир и тишину над светом водом?
  • Размисли о композицији песме. Протумачи каквим се редоследом јављају песничке слике и објасни какво се значење на тај начин постиже. Каква је улога стихова „Стојте, галије царске” у  композицији?
  • Уочи мотиве у песми. Запази мотив којим лирски субјект оживљава прошлост и протумачи његову симболику.
  • Протумачи симболику мора, галије и лађара у песми.
  • Уочи необичност песничких слика у делу и кажи које боје доминирају у њима.
  • Шта песнику представља МОРЕ?
  • Одреди књижевни род и књижевну врсту прочитаног дела.
  • Размисли о теми и идеји и осмисли бар три поруке песме.
  • Упореди и протумачи расположења лирског субјекта на почетку песме и у току сећања на прошлост. Цитирајући одговарајуће стихове докажи да је његов мир само привидан, а потом објасни разлоге те привидности.
  • Објасни због чега лирски субјект не налази смирење.

Plava grobnica 8

Plava grobnica 9

Plava grobnica 10

Цела песма је у облику апострофе (обраћања). Песник врши војнички чин опела и све је подређено тишини, безвучју да не руши вечни покој палих чета. Тиме изражава дубоко поштовање, патриотску и личну љубав и тугу за измученим умрлим ратницима далеко од домовине за коју су се борили.

МЕСНА ЛОКАЛИЗАЦИЈА: острво Видо крај Крфа

ВРЕМЕНСКА ЛОКАЛИЗАЦИЈА: Први светски рат

Plava grobnica 11

Plava grobnica 12

Plava grobnica 13

ЕЛЕГИЈА

Елегијом су стари Грци називали песму различите садржине, али испевану у дистиху. У почетку је певана уз пратњу фруле. Обухватала је најразличитије теме: патриотске, моралне, филозофске, политичке, ратничке, митолошке. У средњовековној европској књижевности – изузимајући паганске елегије – није имала крупнијих домета. У новијој европској књижевности, од хуманизма па до данашњих дана, имала је низ угледних представника, као што су били: Гете, Шилер, Пушкин, Љермонтов и наш Војислав Илић. Више се одликовала нежним и сетним расположењем. Као песма нежних и сетних расположења у којој долази до туге због растанка, сећања, јадиковања, доживела је највећи процват у доба романтизма. У том виду без одређене метричке форме остала је да живи до данас. Супротност елегији је дитирамб.

Сети се шта је версификација.

Песма има 14 строфа, а свака има 4 стиха (катрени).

Стил певања је патетичан, дирљив и узвишен.

Основно осећање – родољубље (љубав и дивљење према своме народу, прожето тугом и узвишеним болом.

Атмосфера је мистична, пуна тајанства: дубока ноћ, општи мир над водом и у води, опело.

Обрати пажњу на ПРЕЗЕНТ у песми, као и на ИМПЕРАТИВ.

Plava grobnica 14

Plava grobnica 15

Plava grobnica 16

ЗАДАТАК

Послушај песму „Тамо далеко” и запиши стихове ове песме у свесци за домаћи рад. (Стихови, Википедија)

Запиши и историјске чињенице које су претходиле настанку песме „Плава гробница”. (Кликни на следећу везу и преузми ПДФ Историјске чињенице. Прочитај и запиши само најважније.)

Plava grobnica 17

Plava grobnica 18

Plava grobnica 19

Постоји још једна истоимена песма, али је њен аутор Иван В. Лалић (1931 – 1996). Прочитај је - Плава гробница (Поезија векова).


Презентација: СОЛУНСКИ ФРОНТ

(презентација)

(интернет-страница: Учионица историје)