ЖИВОТ И ПРИКЉУЧЕНИЈА - Доситеј Обрадовић

У средњем веку српска култура и књижевност нису биле баш на завидном нивоу. Нису се стварала оригинална дела осим житија. Писменост је замрла и свела се на пуко преписивање. Школа није било, а центри писмености били су манастири. И тако је било све до појаве просветитељства. Основна идеја овог правца била је да сви народи стварају на народном језику. Почело се са подизањем школа и штампањем књига на народном језику. Коначно је схваћена улога разума на правилан начин, а самим тим је истакнут и развој науке, као један од основних циљева тадашњих држава.

Прави представник тог доба био је Доситеј Обрадовић. Рођен је у Чакову, у румунском делу Баната, око 1739. године. Још као дечак је читао житија светаца и на памет му није падало да учи јорганџијски  занат. Са 14 година је побегао у манастир Хопово на Фрушкој гори где је боравио до своје 17. године. Жељан образовања, напушта манастир. Пут га води широм Европе и до бројних  универзитета (Хале, Лајпциг). Стекао је енциклопедијско знање и говорио девет језика, те постаје један од најученијих Срба свог времена. Живот му није био лак, али када је у Трсту постао учитељ богаташкој српској деци, за њега почиње лакши живот.
У време Првог српског устанка помаже устаницима, а на Карађорђев позив долази у Србију 1807. године. Постаје Карађорђев лични секретар и учитељ његовом сину.
Оснивач је прве школе у Србији – Велика школа (1808) која временом прераста у универзитет. Две године касније оснива Богословију, а годину дана касније постаје први министар просвете. Идеја му је била да оснује и штампарију, али га је смрт претекла. Умро је 28. марта 1811. године. Сахрањен је у порти Саборне цркве у Београду, а на његовој надгробној плочи написане су речи: „Овде леже његове српске кости, он је љубио свој род”.

Више о његовом животу и делу можеш пронаћи на интернет-страни: Доситејева задужбина.

Нека од његових најпознатијих дела су:

Писмо Харалампију: Писмо пријатељу у коме тражи помоћ за штампање књиге са најлепшим делима европске књижевности. Желео је да такву књигу поклони свом народу. Ово дело је објављено 1783. године. Велика је Доситејева жеља била да одштампа овакву књигу и каже да ће свакоме ко му помогне у том делу поклонити онолико књига колико се може купити за дарован новац.

Совјети здраваго разума (Дигитална библиотека Матице српске) или Совети здраваго разума (Антикварне књиге): Књига са најлепшим текстовима из европске културе, штампана 1783. године. Њоме је Доситеј испунио свој сан да српски народ помоћу ове књиге буде попут других културних народа Европе.

Живот и прикљученија: Тема дела је живот самог писца, што му даје аутобиографски карактер. Штампано је 1784. године. Састоји се из два дела:

  • О животу у Хопову и одлазак из њега; детињство, рана  младост, бекство из манастира  Хопово; критика сујеверја, начина монашког живота, начина учења у манастирима. Залаже се за слободно мишљење, васпитавање и просвећивање појединаца и народа.   
  • О учењу, путовањима, сусретима са занимљивим личностима, необичним доживљајима… Други део  је написан у облику 12 писама упућених анонимном пријатељу.

Басне: Доситејево најпознатије дело. Његове басне имају обавезно наравоученије или поуку. Хумористичне су, у облику дијалога и имају развијену фабулу.

Прочитај Доситејеве басне и издвој неку која је на тебе оставила велики утисак Smile

Доситеј се залагао за народни језик и шампање књига на њему како би их сви разумели, без обзира на верску припадност. Сматрао је да сви Срби од Јадранског мора до Дунава треба да говоре једним језиком и да имају исте књиге.

Закон и вера могу се променити,

а род и језик никада.

Доситеј се јесте залагао за народни језик, али ни сам није писао чистим народним језиком. Користио је стране речи и синтаксичке облике из страних језика.


Преузми презентацију кликом на Живот и прикљученија. У њој се налази 30 питања и један задатак за размишљање. У свесци за домаћи задатак напиши само одговоре.


Ако те занима више, погледај презентације преузете из Базе знања Креативне школе. Рад су наставника Александре Станковић и Снежане Спасеновић (Средња школа „Мали Зворник”, Зворник) и Душана Станковића (Основна школа „Браћа Рибар”, Доња Борина)


ДОМАЋИ ЗАДАТАК

Као што знаш, Доситеј је био један од најобразованијих људи свог доба. Говорио је девет језика. Задатак ти је да преузмеш табелу у коме се налазе речи ИСТИНА, КЊИГА и ЈЕЗИК на тим језицима. Проучи табелу, забележи своја запажања и размишљања. Остало – у школи Smile


За крај, размисли о следећим Доситејевим речима:

Иди за науком; с њом ћеш свуд пристати и твоје живљење поштено заслужити.