ПИСМО ИГУМАНУ СПИРИДОНУ - Свети Сава

Сигурно се сећаш народне епске песме „Свети Саво” у којој се помињу задужбине Немањића. Знаш шта су задужбине и знаш да су сви српски владари краљевске породице Немањића за собом остављали задужбине, цркве и манастире, како би искупили своје душе и показали своју величину.

  • ГРАЧАНИЦА – Краљ Милутин, отац Стефана Дечанског, сазидао је овај манастир у селу Грачаница. Ово село је удаљено пет километара од Приштине.

Pismo Spiridonu 1

  • МИЛЕШЕВА – Сазидао је краљ Владислав, син Стефана Првовенчаног. Овај манастир се налази поред Пријепоља, на истоименој реци Милешевки. У њему се налазе најзначајније фреске српских владара тог доба.

Pismo Spiridonu 2

  • СТУДЕНИЦА – Задужбина Стефана Немање која се налази поред Краљева. Њен оснивач јесте Стефан Немања, али овај манастир није завршен за време његовог живота.

Pismo Spiridonu 3

Сећаш ли се шта значи АНАХРОНИЗАМ?


Непознате и мање познате речи и изрази

ВАЗЉУБЉЕНИ – вољени
АРХИМАНДРИТ − највиши монашки чин
ИГУМАН − старешина манастира
РАБОТАТИ – радити

Свети Сава (1174 – 1236)  написао је ово писмо на свом другом путовању у Свету земљу 1233. године. Писмо је намењено Спиридону, игуману манастира Студеница.

Задаци за тебе

– Протумачи какав је однос Светог Саве према игуману Спиридону на основу одломка.
  Шта је подстакло Светог Саву да напише ово писмо?
  Уочи шта Свети Сава моли игумана, а посебно обрати пажњу на то кога жели молитвом да сачува.
–  Запази како се Свети Сава обраћа игуману? Шта се на основу Савиног обраћања игуману може закључити о игумановој личности? А шта закључујеш о Савиној личности на основу овог писма?
Свети Сава за себе користи само један епитет. Који је то епитет? Како објашњаваш његово размишљање о себи?
  Уочи шта Сава поклања игуману. Знаш ли у чему је вредност тих поклона? Зашто Свети Сава те поклоне шаље баш игуману Спиридону?

Обрати пажњу!

ПОСЛАНИЦА, ЕПИСТОЛА, ПИСМО 

Ово писмо је прво дело у српској књижевности написано у овој форми.