ЗВЕЗДА У ЧИЈИМ ЈЕ ГРУДИМА НЕШТО КУЦАЛО - Гроздана Олујић

Nebeska reka 1

Гроздана Олујић – Рођена је 30. августа 1934. у Ердевику. Гимназију је учила у Бечеју. Дипломирала је и магистрирала на Групи за енглески језик и књижевност на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Књижевним радом почела је да се бави веома рано. Још је у средњој школи објављивала своје радове. Прва приповетка штампана јој је приликом конкурса за најбољу причу („Борба”, 1953). Српски романсијер, преводилац и антологичар, добитник Повеље за животно дело Удружења књижевника Србије. Њена дела доживела су бројна издања у земљи, преведена су на двадесет осам светских језика и објављена у многим државама.

Гроздана Олујић данас живи и ствара у Београду, а почасни је грађанин града Осла и носилац данског витешког ордена Данеборг за заслуге на пољу књижевности.

Zvezda 1Први роман о младима и за младе „Излет у небо” објавила у 22. години. Неколико збирки бајки׃ „Седефна ружа и друге бајке” (награда Политикиног забавника, „Небеска река и друге бајке ”, „Снежни цвет”, „Камен који је летео и друге бајке”, „Дечак и принцеза”, „Принц облака”, „Златни тањир”, роман-бајку „Звездане луталице”. По бајкама Гроздане Олујић снимљене су плоча и касета „Седефна ружа” и телевизијска серија (девет наставака од по тридесет минута).

После читања бајке и уживања у њој требало би да размислиш о следећим питањима:

  • Ко су главни ликови?
  • Шта мислиш о опомени Звездане Мајке?
  • Покушај да објасниш кључне речи: небеска башта / Звезда / људско срце које је у Звездиним грудима закуцало.
  • Шта је променило Звезду и одвело од њене небеске баште?
  • Да ли је исто то Чобанина упутило ка небеској башти?
  • Опиши лепоту Звезде која је очарала Чобанина.
  • Објасни лепоту свирке која је променила Звезду.
  • Зашто је Звезда постајала свакога дана све нежнија и светлија?
  • Чиме је Чобанин дозвао несталу Звезду?
  • Звезда се одрекла вечности. Слажеш ли се са њеним избором? Објасни своје размишљање.
  • Опиши Звезду, а потом је и нацртај у својој свесци за школски рад.
  • Знаш да је бајка спој фантастичног и реалног. Издвој фантастичне и реалне ликове, а потом и фантастичне и реалне догађаје из ове бајке.Одреди књижевни род и књижевну врсту овог дела, потом тему и идеју, а онда напиши бар три поруке.
  • Подели бајку на целине. / УВОД (ЕКСПОЗИЦИЈА) – ЗАПЛЕТ – ВРХУНАЦ (КУЛМИНАЦИЈА) – ПЕРИПЕТИЈА (ПРЕОКРЕТ) (ОБРТ) – РАСПЛЕТ /
  • Подсети се шта је бајка.
  • Напиши неколико разлика и сличности између народне и ауторске бајке.
  • Наведи неколико светских и домаћих аутора који су посебно познати по бајкама.Пусти машти на вољу и направи неку енигматску игру коју ћеш везати за садржај ове бајке: ребус, укрштеница, осмосмерка…
  • Одабери неколико другара из одељења (троје, четворо) и урадите један од понуђених задатака:

-       Направите СТРИП – Сећаш се, низ слика, уз које иде говор ликова исписан у облачићима.

-       Напишите ВЕСТ – Не заборавите наслов вести и чувених пет питања КО, ШТА, КАД, ГДЕ, КАКО/ЗАШТО (шта се догодило; ко су учесници догађаја; када се догађај из вести одиграо; где се то догодило; шта је изазвало догађај; како се одвијао догађај). Наравно, на крају је обавезно име аутора вести.

-       ДРАМСКИ ТЕКСТ – Не заборавите заплет и расплет. Ако будете довољно уверљиви, ваш текст можемо и глумити. Не заборавите дидаскалије!

-       ПИСМО – Бирајте! Да ли неко од ликова пише писмо или ви пишете писмо…


ХАНС КРИСТИЈАН АНДЕРСЕН

Једном давно, у Данској, живео је дечак Ханс. Отац му је био сиромашни обућар, разболео се и убрзо је напустио овај свет. Покушавајући да помогне мами праљи, дечак се запослио у фабрици текстила, а затим у фабрици дувана. Било је пуно суровости око њега, а он је градио свој свет у коме се дружио са цвећем, предметима и животињама. За њега су они имали душу и могли су да говоре. С њима је делио своје снове. Није му се остварио сан да постане глумац, али је уз помоћ добрих људи са закашњењем успео да се школује. И тада је доживљавао непријатности, али није одустајао од свога сна. И тако је попут ружног пачета једног дана доживео награду за труд и постао прелепи лабуд, професор, чувени писац и почасни грађанин у свом месту.

Zvezda 2

За његову „Принцезу на зрну грашка”, „Царево ново одело”, „Девојчицу са шибицама”, „Оловног војника”, „Палчицу”, „Снежну краљицу”, „Ружно паче”, „Малу сирену” и друге бајке знају деца широм света. Свих ових година његове бајке уче децу да саосећају са људским патњама, да и биљке, животиње и ствари имају душу и да се вреди борити за снове.