КАЊОШ МАЦЕДОНОВИЋ - Стефан Митров Љубиша

ОДЛОМАК

Како би ти био јасан садржај приповетке, просто је неопходно да размислиш о неким задацима:

1. Пажљиво прочитај приповетку и спреми се за казивање и образлагање својих утисака.  Која осећања је у теби изазвала ова приповетка? На која размишљања те је подстакла?

2. Размисли о историјској судбини српског и црногорског народа после пропасти старе феудалне државе, а посебно о друштвено-економском положају црногорских племена у односу на Млетачку републику.


3. Протумачи тематски склоп приповетке – пет целина (увод, заплет, кулминација, преокрет и расплет). Обрати пажњу на време дешавања приповетке.

4. Запази ауторов начин приповедања. Пронађи места која су блиска народној усменој књижевности. Размисли о улози  хумора у овој приповеци.

5. Прати понашање и поступке јунака ове приповетке. Окарактериши лик Кањоша Мацедоновића са физичког, психолошког и моралног становишта. Одреди у каквом односу се налазе Кањошев физички изглед и његов морални лик. Уочи како Кањоша виде други ликови у приповеци. Какав је однос између Кањоша и дива Фурлана? У приповеци се поред појединачних ликова појављују и колективни ликови. Уочи колективне ликове и проучи њихове особине.

6. Размисли о порукама приповетке. Образложи их одабраним примерима из текста. Издвој пословице (гномске изразе) из текста. Спреми се за тумачење. Уочи њихову улогу у тексту.

7. Наравно, немој заборавити да себи објасниш непознате и мање познате речи и изразе.

Kanjoš 13

СТЕФАН МИТРОВ ЉУБИША

Сасвим је довољно да обратиш пажњу на оно што о његовом животу и делу пише у Читанци, али ако те занима више, користиће ти садржај на Википедији.

Верујем да знаш да се радња приповетке дешава у данашњој Венецији. Искрено се надам да ћеш је и посетити некад, а ако имаш и водича који је попут покретне енциклопедије, биће ти то незаборавно искуство.

Kanjoš 14

Дуждева палата је и данас атрактивна и вреди је видети. Док не будеш у прилици за праву посету, иди на једно виртуелно путовање: Дуждева палата. Или прочитај више о њој на Википедији. Можеш погледати и друга места по којима је Венеција позната широм света вековима: Венеција.

Ако имаш времена, погледај неке од слика из Венеције које бих поделила са тобом:

Kanjoš 1

Kanjoš 2

Kanjoš 3

Kanjoš 4

Kanjoš 5

Много је људи који знају песму Лазе Костића „Santa Maria della Salute”. Можеш је прочитати на Википедији, а ако те више занима, погледај и текст: Свет суштинске поезије (Политика Онлајн). Право је уживање и чути је:

Песма носи име цркве у Венецији, једне од најпознатијих: Санта Марија дела Салуте.

Kanjoš 7

ДОМАЋИ ЗАДАТАК

  • Запиши што више особина Кањоша и Млечана које се јасно уочавају из саме приповетке.
  • „Пребаци” Кањоша и читав описани догађај у данашње, модерно, доба, било причом, било песмом, било глумом.

Santa Marida della Salute, Лаза Костић


Kanjoš 6

Kanjoš 8

Kanjoš 9

Kanjoš 10

Kanjoš 11

Kanjoš 12

Kanjoš 17

Kanjoš 16

Kanjoš 15


За крај, још мало уживања Laughing

ВЕНЕЦИЈА