ЛЕПОТЕ СРБИЈЕ

Верујем да су ти се допале слике, а да ти је због химне заиграло срце. А то је само делић Србије… Када бисмо причали о свим природним лепотама и културно-историјским споменицима у Србији, било би нам потребно много више времена него што је један школски час. Не сумњам у то да ћеш се потрудити и представити нам бар један делић наше домовине.

◊    ◊    ◊    ◊    ◊

Следећи задаци имају неке додирне тачке са Србијом и њеним лепотама и културно-историјским споменицима.  Можда ћеш добити неку оригиналну идеју за пано, а задатке уради у свесци за домаћи рад:

1. Прочитај текст и одреди његову сврху.

Lepote Srbije 1

Мирослављево јеванђеље биће изложено у соби на првом спрату Народног музеја у Београду у току јесени. Према правилима о излагању, дело ће бити доступно грађанима десет дана. Снимање неће бити дозвољено.

Наведени текст:

а) описује;

б) коментарише;

в) дефинише;

г) обавештавa.

2. Којим  су  стилом  написани  следећи  текстови?

  • Пријављивање  за  овогодишњу  сезону  летњих  кампова  код  нас  и  у  свету почело је крајем марта и до сада се, како сазнајемо од организатора у удружењу „Младих истраживача Србије”, пријавило већ 430 младих. Има још око 1.700 слободних места, а пријављивање је отворено до попуне кампова.
  • Заштитник  грађана  је  независан  државни  орган  који  штити  права  грађана и  контролише  рад  органа  државне  управе,  органа  надлежног  за  правну  заштиту имовинских права и интереса Републике Србије, као и других органа и организација, предузећа и установа којима су поверена јавна овлашћења.  

3. Прочитај вест о Бостанијади и одреди шта је у тексту битно, а шта је небитно.

Пољопривредно-туристичка   манифестација   Бостанијада,   чији   је   мото   „И лубеница има срце“, одржана је у недељу, 8. августа, у Осипаоници, највећем поморавском селу, с највише произвођача бостана. Производњом бостана за продају бави се око 80% мештана овог краја, а нaјвећи део производње прода се на сеоској кванташкој пијаци. Осипаоница има 1.450 домова, 6.000 становника, 2.700 хектара обрадиве земље и нема домаћинства које не узгаја бостан.

Lepote Srbije 2

И ове године жири је одабрао највећу лубеницу и дињу и најслађу лубеницу и дињу. Највећа лубеница на Бостанијади тежила је 38 кг, а одгајио ју је Бојан Јанковић из Осипаонице, док је највећу дињу, тешку 11 кг, одгајио Срђан Митровић, такође из Осипаонице. Најслађу лубеницу са 12% шећера одгајио је Бранко Лукић из Идвора, а дињу са 15% шећера Дејан Миљковић из Осипаонице.

Lepote Srbije 3

Ако је податак у вести о Бостанијади битан, упиши знак +, а ако није упиши знак –.

Lepote Srbije 4

4.  Желиш  да  посетиш  Сајам  књига  у  Београду.  Напиши  молбу  директору  школе  да  ти одобри слободан дан.

Lepote Srbije 5

5. У следећим реченицама заокружи речи које треба написати великим словом:

Недељу дана распуста ђорђе је провео на фрушкој гори обилазећи  фрушкогорске манастире. тамо је сазнао да је после слома првог српског устанка, 1815. године, велики број устаника и калуђера из студенице нашао утoчиште у тим манастирима.

6. Прочитај реченицу. Подвуци речи које нису написане у складу са правилима о писању великог слова.  

Капетан-Мишино здање саграђено је 1863. године по пројекту Чешког архитекте Јана Неволе, а важно је знати и да ова Задужбина, са необично много украсних елемената, представља мешавину Романике, Готике и Ренесансе.

Lepote Srbije 6

7. Прочитај  текст.  Напиши  какав  став  има  аутор  према  описаном  понашању  људи  на свадби.

Венчање: Амбасадор ћебе за будуће бебе

Lepote Srbije 7

Као гост на венчању, морате да понесете прикладан поклон. Најбоље је да купите ћебе марке амбасадор. То је веома леп поклон који ће младенце сигурно обрадовати, јер ће им и остали гости највероватније донети то исто. 

На  свадби  ће,  вероватно,  бити  једна  особа  с  микрофоном,  која  набраја  ко  је шта купио младенцима и колико је то коштало. Кад на ред дође ваш поклон, особа ће викнути: „Амбасадор ћебе за будуће бебе!“, на шта ће настати подврискивање. То је знак да званице одобравају ваш избор поклона.

(Дејан Новачић, СФРЈ за понављаче)

Lepote Srbije 8

8. Прочитај текст задатка и проучи табеле. Затим одговори на постављена питања.

Марко, ученик осмог разреда једне београдске школе, у среду треба да отпутује код баке у Владичин Хан. У Београд треба да се врати тако да у понедељак стигне на време за послеподневну смену у школи. До Ниша би, у повратку, с њим требало да путује и Дејан, његов брат од тетке, ученик седмог разреда.

Линија: БЕОГРАД – ВЛАДИЧИН ХАН – СУРДУЛИЦА

Lepote Srbije 9

  • Ког дана најкасније треба да крену Марко и његов брат од тетке из Владичиног Хана? 
  • У колико сати Дејанови родитељи треба да сачекају сина на станици у Нишу? 
  • Колико новца треба Марку да би у Београду купио повратну карту?

а) 3.000,00 динара;      б) 1.150,00 динара;    

в) 1.950,00 динара;      г) 1.850,00 динара