МАЛИ ПРИНЦ - Антоан де Сент Егзипери

Mali princ 1

ЖИВОТ И ДЕЛО

Француски писац и авијатичар. Објавио је два романа са темама из живота авијатичара „Пошта за југи „Ноћни лет. Славу је стекао романом „Мали Принц”, алегоричној причи о животу и људима.

Мали Принц (објављена 1942. у Њујорку) – „Књига за велике и мале, књига о стварном свету, о човеку, његовим заблудама и греховима, о невиности у откривању најдубљих и најдрагоценијих вредности постојања, која својом сугестивношћу и поетском топлином осваја деценијама генерације младих и старих читалаца”.

Био је познат као Сен-Екс, а у ствари – Антоан де Сент Егзипери. Рођен је у Лиону, а погинуо у свом вољеном авиону над Медитераном. Један од највећих француских писаца, али и пионира авијације. Сањао је о авантурама и желео да буде морнарички официр. Због лоше оцене, окренуо се авијацији што је у то време било опасно и недовољно истражено. Постаје пилот у ескадрили, а онда и власник авио-компаније у Јужној Америци. Размишљао о самоћи, пријатељству, слободи, смислу живота… Више књига. По почетку рата пријављује се у авијацију. Једва га примају због година. Придружује се војсци у 42. години и вози борбени авион над окупираном Француском. Последња борбена мисија му је била 31.7.1944. Над Медитераном се среће са ризиком, смрћу и славом.

Наш познати нобеловац рекао је да се знање стечено из књига назива ученост, а само властито искуство јесте мудрост. Ипак, свет књига нас води на она места до којих никада не бисмо стигли и кроз судбине својих ликова књижевност нас упознаје са животима људи које никада не бисмо упознали. Зато већина има једну књигу коју често и по ко зна који пут чита, тражећи у њој одговоре за разне проблеме у животу.

Изгледа да је „Мали Принц” Антоана де Сент Егзиперија одувек био у мојој кући, јер се нико не сећа када смо је купили или добили. Када сам се први пут упознала са овом књигом, нисам је читала, него су ми је читали, јер још увек нисам знала слова. Моје прво сећање на Малог Принца је прича о дечјој машти осликана у лику змијског цара који је појео слона. Тада сам научила да оно што не знам да нацртам прикријем иза неког дрвета, куће и правим се да је то тамо, скривено и нацртано. Сазнала сам да постоје и друге планете. То је било моје прво „читање” „Малог Принца” и схватила сам га онако како петогодишње дете и треба да га схвати.

Mali princ 3

Недавно сам „Малог Принца” читала поново. Пратећи га на путовањима од планете до планете, схватила сам да он заправо описује разне карактере који нису на другим планетама, већ свуда око нас. Сваки човек је једна мала планета и један мали господар свог живота – и ратник, и тиранин, и фењерџија, и владар. Свако од нас је свој живот организовао као малу засебну планету и како својим животом влада, тако и планета изгледа. Нарочит утисак је на мене оставила једна горда ружа коју је Мали Принц на својој планети волео и гајио, али која га је својом уображеношћу страшно вређала. Снага љубави и пријатељства коју је гајио према ружи била је јача и од ружине зле нарави и Мали Принц јој се увек враћа, иако је прошао пола света. Ова прича нас учи о љубави, пријатељству и праштању, јер уколико неког заиста волимо, спремни смо да му опростимо и велике неправде које нам је нанео. Мали Принц тихо и ненаметљиво прича и о смрти као коначном растанку, али као и у свакој бајци, оставља могућност да ниједан растанак није коначан и трагичан, јер свако осети када је сувише уморан и када је време да свој овдашњи живот настави на неком другом месту. Зашто је Мали принц своју причу испричао баш пилоту у пустињи? Шта представља оно растиње са страшним кореном које опседа његову планету? Много тога ми је још увек нејасно. Изгледа да ће године које долазе расветлити све оно што је Мали Принц желео да каже.

Није било тешко описати зашто је ова књига већ годинама моја омиљена. „Малог Принца” свако другачије доживи. Некоме је он само раскошна бајка коју је написао веома маштовит приповедач. Многима, па и мени, то је књига о тајнама живота, о односу према људима, појавама, срећи и тузи. Мали Принц ме је научио да је умереност кључ среће. Превише мажена ружа постала је охола – превелика количина љубави није је оплеменила. Човек који је небројено пута у току дана гледао излазак и залазак Сунца, није му се више радовао, јер је за њега постало досадно. Мање пријатни доживљаји у животу чине нам добро, јер нам омогућавају да оне лепе тренутке запамтимо и више ценимо.

За мене ће једино остати нејасно како је могуће написати књигу од само педесетак страница која већ дуго представља ризницу искуства многим генерацијама и коју свако од нас схвати различито у другом животном периоду. Скоро сви које познајем прочитали су ову књигу. На неки чудан начин, мали наметљиви дечак са друге планете успео је да нађе пут до скоро сваке полице са књигама. И то је део његове магије…

Mali princ 4

Препоручујем свима ову дивну књигу! А онима који су је читали саветујем да јој се повремено врате. Све се мења, па и ми… Мали Принц је то на време схватио…


ОБРАТИ ПАЖЊУ!!!


Према Правопису из 2010. године, пише се Мали Принц. Да, обе речи у имену овог дечака пишу се великим словима. У Правопису стоји објашњење (страна 57):

Великим словом пишу се имена из уметничких дела (нпр. из књижевности и филмова), ‘симболичка’ имена личности из јавног деловања и слично. Погледај:

  • Божић Бата, Деда Мраз, Баш-Челик, Снешко Белић, Паја Патак, Ружно Паче, Пипи Дуга Чарапа, Душко Дугоушко;
  • Мајка Јевросима, Мајка Југовића, Косовка Девојка, Сестра Батрићева, Кир Јања, Милић Барјактар…

НАПОМЕНА: Кад атрибут није саставни део имена, него служи за његово ближе одређење, пише се малим словом: апостол Петар, арханђел Данило, владика Данило, краљ Милутин… Ако је реч о „Горском вијенцу” Петра Петровића Његоша, јасно ти је да ће се писати Владика Данило, јер је он један од главних ликова у овом делу.


ЗАДАЦИ ЗА ТЕБЕ Smile


Mali princ 5

Размисли о симболици следећих мотива, приказаних у овом делу:

  • залазак сунца на планети
  • овца са брњицом
  • овца у кутији
  • слон у змијском цару
  • ружа и трн
  • лисица
  • змија
  • зрело жито
  • врели песак

У делу су приказана најлепша осећања. Покушај да та осећања повежеш са одређеним деловима.

  • ПРИЈАТЕЉСТВО
  • ЉУБАВ
  • ПОЖРТВОВАНОСТ
  • ИСКУСТВО
  • МУДРОСТ
  • СРЕЋА

Људске мане су незаобилазни чинилац у животним дешавањима. Покушај и наведене мане да повежеш са приказаним догађајима у књизи:

  • ПОХЛЕПА
  • УОБРАЖЕНОСТ
  • НЕМАРНОСТ
  • ЗАБОРАВНОСТ
  • АЛКОХОЛИЗАМ
  • СЕБИЧЛУК
  • НЕРАЗУМЕВАЊЕ
  • ОДНОС МЛАДИХ И СТАРИХ

БАОБАБ приказан у делу такође има своју симболику. Размисли о њој.

Mali princ 6


Одломак из књиге (Јутјуб)


Mali princ 7